Index Vakbarát Hírportál

Energiaválság: Amerika résen volt, Európa leshet, Kína pedig dönthet

2023. március 2., csütörtök 06:31

Amerika a nagy nyertese az Európa határán lévő konfliktusnak, ki tudta használni az unió gázéhségét, és nagyon nagy ütemben épülnek az export kapacitásai – derült ki a Concorde legfrissebb tanulmányából, amelyben a Shell legfrissebb adataira támaszkodtak. Ennek értelmében, Kína eldöntheti az energiaválságot.

A Concorde részéről Gaál Gellért energiapiaci szakértő vizsgálta meg a Shell legfrissebb jelentését és részletesen elemezte a kutatás nemzetközi gazdálkodásra kifejtett megállapításait. A végeredmény egyértelmű: az európai gázfelhasználás jelentősen csökkent, illetve globálisan nem tettek jót a klímacéloknak a piaci változások.

Európa szerepét az LNG-piacon Kína vette át, ezzel szemben Amerika a nagy nyertese az energiaválságnak.

A Shell egyértelműen számszerűsíti a tavalyi keresleti sokk mértékét, komoly megállapításokat tesznek a globális energetikai piac jövőjéről.

Kína és Amerika döntheti el Európa játszmáját

Tavaly Európa a cseppfolyósított földgáz (LNG) piacán majdnem minden harmadik tankert megvette. Ez nagyságrendileg 30 százalékos piaci részesedést jelent és jelentős növekedés a korábbi 20 százalékához képest. Ugyanakkor még mindig nem elegendő, a bővülés idén tovább folytatódik. Ráadásul Kína tavaly alig vásárolt LNG-t a spotpiacról, ez segített Európának.

Azokban az országokban, melyeket Európa árral kiszorított – ez főképp az áramtermelés volt igaz –, megkezdődött a szénnel való helyettesítés. Gaál Gellért külön kiemeli: ezzel a világ károsanyag-kibocsátása egy év alatt 2 százalékkal növekedett. Továbbá egyértelmű lett, az amerikai LNG a nagy nyertese az energiaválságnak – exportja bővült a legnagyobb mértékben tavaly, ezzel felzárkózva a világ két legnagyobb LNG-exportőre Katar és Ausztrália mellé. 

Fontos eredmény lett, hogy Kína szerepe az LNG-piacon megváltozott: eddig Európa töltötte be a kiegyenlítő szerepet, így ha hiány volt, kevesebb jött, ha túlkínálat volt, akkor az unió gáztárolói töltődtek. És ez a szerep vár mostantól Pekingre.

Az elmúlt két év alatt az ázsiai ország gáztárolói kapacitását 33 százalékkal növelte, javultak a csővezetékes elérései, és a hazai kitermelését is 15 százalékkal emelte.

A Shell és a Concorde elemzője is arra jut, hogy rövid távon marad a piaci áringadozás, hiszen túlságosan sok függ a külső tényezőktől: kínai kereslet, időjárás, maradék orosz gázáramlás levágása. Illetve a jövőbeli LNG-kínálat 80 százaléka Katarból és Amerikából jön. Előbbi olajárindexáltan adja a gázt, tipikusan több tíz évre leszerződve, Amerika HUB-indexálva, főképp a spotpiacon, kitéve a volatilitásnak, ami jelenleg előnyére válik.

Szintén egyértelmű konklúzió a Shell kutatásában, hogy 

Amerika a nagy nyertese az unió határán lévő konfliktusnak, ki tudta használni a gázéhségét, és nagyon nagy ütemben épülnek az export kapacitásai.

Jelenleg a kitermelésének 12 százalékát exportálja, 2028-ra a cél a teljes kitermelés 20 százalékának exportja. Ezzel szemben az oroszok békeidőben 40 százalékot is képesek voltak exportálni Európának.

(Borítókép: Cseppfolyósított földgázt szállító hajó. Fotó: Jacob Silberberg / Getty Images)  

Rovatok