Index Vakbarát Hírportál

Drasztikus helyzettel néznek szembe a tojástermelők, már üzentek is Brüsszelnek

2023. március 3., péntek 14:09

Megvalósulása esetén az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) legújabb tanulmányában rögzített állatjóléti javaslatcsomag fájdalmas csapást mérne az európai uniós – így a magyar – csirke- és tojástermelőkre. Nem is maradtak csendben a gazdák, hangot adtak nemtetszésüknek.

A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) úgy látja, az EFSA-ajánlások kizárólag állatjóléti szempontokat vesznek figyelembe, a súlyos környezetvédelmi, gazdasági és szociális következmények fölött viszont elsiklanak. Emlékeztettek arra, hogy a baromfiágazat legfontosabb feladata, hogy megfelelő mennyiségű, minőségű, biztonságos, megfizethető és környezeti szempontból is fenntartható élelmiszerrel lássa el a fogyasztókat.

A mostani javaslatok pont ezeket az alapcélokat sértik – írja az Agroinform szakértőkre hivatkozva.

A kritizált dokumentum a csirkék és a tojótyúkok állatjóléti feltételeivel összefüggésben fogalmaz meg ajánlásokat az Európai Bizottság számára.

Határozottan elítélik az ajánlásokat

Az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) is felhívta a figyelmet a tanulmány „súlyos anomáliáira”.

Példaként felhozták az  EU-konform ketreces rendszer betiltását  ami az AVEC szerint fenntarthatatlan helyzetet idézhet elő a tojástermelésben. Azt is megemlítik, hogy az EU a világ egyik legszigorúbb követelményrendszerét állította fel a baromfitermelőkkel szemben, miközben ugyanezen követelményeket a harmadik országból behozott termékek esetében nem alkalmazza.

Külön kitértek arra a javaslatra, amely a brojlercsirkék állománysűrűségét drasztikusan, irreális szigorral csökkentené. „Az ajánlás több mint 70 százalékkal csökkentené a jelenlegi értéket, ami az állattartásban fenntarthatatlan gazdálkodási feltételeket teremtene” – írták.

Összegzésükben a következő dologra hívják fel a figyelmet: a baromfiágazat a jövőben költségesebben, kevesebbet, nagyobb környezeti terhelés mellett nagyobb élelmiszer- és élelmezésbiztonsági kockázattal állítana elő alapvető termékeket.

A gazdák attól félnek, hogy így egy nem fenntartható termelési modell jönne létre, amely ellentétes a mezőgazdaság és az élelmiszeripar alapfeladatával, valamint a fogyasztói és társadalmi érdekekkel. A BTT és a NAK kijelentette továbbá, hogy határozottan ellenzi az uniós tanulmányban szereplő ajánlásokat.

(Borítókép: Brendon Thorne / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok