Index Vakbarát Hírportál

Megelevenedik a magyar autós történelem a Hungexpón

2023. március 3., péntek 16:30

Szakemberekkel, fiatalokkal a tudatos mobilitásért, közlekedésbiztonságért, környezetvédelemért, a jövőért! Ez a mottója a Magyarok a Világ Járműgyártásában című kiállításnak, amely március 17–19-én látogatható a Hungexpón.

Hagyományokhoz hű, izgalmas időutazást ígér a Hungexpón a Autós Nagykoalíció (ANK) által megrendezésre kerülő Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállítás a Hungexpón.

Több ezer lóerőnyi autópark szomszédságában parkol a lovas kocsi őse, amely a legendás községben, a magyar járműgyártás bölcsőjében, Kocs községben született. A XV. századi kocsi méltó utóda a Made in Hungary jelzésű győri Audi-, a kecskeméti Mercedes- és az esztergomi Suzuki- vagy a szentgotthárdi Stellantis-gyár motorja.

Kocsigyártó mesterekből alig néhány száz működött, a magyarországi beszállítóiparban foglalkoztatott szakemberek száma napjainkban eléri a 170 ezret. Az utánpótlás biztosítása, a szakma népszerűsítése idén is fontos szerepet kap a kiállításon.

Az Autós Nagykoalíció jóvoltából idén is a járműgyártás iránt érdeklődő ezer középiskolás diák vehet részt ingyenes belépővel a rendezvényen, amelyen több mint húsz cég és egyesület vesz részt.

Az AMTS Automobil és Tuning Show keretében a G pavilon 1700 négyzetméternyi területén

több mint ötven jármű és részegység idézi fel a hazai járműgyártás múltját, jelenét, jövőjét, világraszóló szerepét.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállítás ötletgazdája személyesen kalauzolja majd a fiatalokat a klasszikusok és legkorszerűbbek között, stílszerűen a világszinten legsikeresebb hazai csapat versenykamionjánál, versenygépeinél. A M1RA szomszédságában parkol majd a BME Formula Racing Team világszintű és egyetlen magyar 4WD-elektromos-autonóm Formula-versenyautója, mely gyorsulásban veri a Forma–1-es mezőny gépeit.

Lesz drónokból álló légiflotta, izgalmas vízi jármű, muzeális és új mentő, tűzoltó, rendőrautó, valamint a hazai közlekedés több kulcsszereplője: a Magyar Közút speciális gépe és a Volánbusz nevéhez és profiljához illő jármű. Először látható nyilvánosan a nagy múltú hazai autógyártás egyetlen megmaradt és immár muzeális darabja, az Ikarus terepjáró, valamint néhány Csepel márkájú, de szigetszentmiklósi gyártású Laplander. Idén nem hiányozhat a makói születésű Galamb József tervezte Ford T-modell sem.

A gyerekek izgalmas útvonalú interaktív minivárosban elektromos járművekkel próbálhatják ki a biztonságos autózást, motorozást, miközben megcsodálhatják a piac legújabb modelljeit.

A rendezvényen átadják az Év magyar autója díjait.

(Borítókép: A 2022-es Magyarok a Világ Járműgyártásában című kiállítás egy bemutatott modellje. Fotó: Magyarország Kormánya / YouTube)

Rovatok