Index Vakbarát Hírportál

Rekordnyereséget ért el a Lego

2023. március 7., kedd 18:50

A dán Lego értéke egy év alatt 24 százalékkal, 7,44 milliárd dollárra nőtt. A cég közölte, 2025-ig további két gyártóhellyel bővül.

Rekordnyereséggel zárta a tavalyi évet a dán Lego játékipari konszern – közölte a vállalat kedden az MTI-vel.

A Lego csoport 2022-ben 64,6 milliárd dán korona (3284 milliárd forint) bevételt ért el.

A nyereség mértéke 17 százalékkal több az előző évinél, ami részben az új kínai üzletek megnyitásának, valamint az erős nyugat-európai és amerikai keresletnek köszönhetők.

A társaság működési eredménye tavaly 5 százalékkal, 17,9 milliárd koronára nőtt, adózott eredménye 13,9 milliárd koronára emelkedett a 2021. évi 13,3 milliárd koronáról.

Tavaly a Lego 155 új üzletet nyitott, többségét Kínában, és ezzel 904-re növelte üzletei számát világszerte. Az infláció gyorsulásával a Lego termékei mintegy negyedének árát emelte tavaly.

Tavaly a legkelendőbb Lego-termékek a Star Wars és a Harry Potter építőkészletek, valamint a City és a Technic termékcsaládok voltak.

A cég több mint 27 ezer embert foglalkoztat világszerte. A Lego tavaly júliusban jelentette be, hogy végleg leállítja oroszországi kereskedelmi tevékenységét az Ukrajna elleni háború miatt.

Magyarországon 2014 óta van jelen, gyártóüzeme Nyíregyházán van.

Ezenkívül Dániában, Csehországban, Mexikóban és Kínában folyik a termelés, de a tervek szerint 2025-ig további két új gyártóhely épül az Egyesült Államokban és Vietnámban.

A Lego tavaly ünnepelte alapításának 90. évfordulóját, a cég kilencedik éve a világ legértékesebb játékmárkája a Brand Finance brit piackutató és üzleti tanácsadó cég értékelése szerint.

A dán Lego értéke egy év alatt 24 százalékkal, 7,44 milliárd dollárra nőtt.

Rovatok