Index Vakbarát Hírportál

Alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a Dunaújváros körüli gazdasági övezet

2023. március 10., péntek 06:27

Az Alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes az iváncsai akkumulátorgyárat, gépgyártóüzemet és gumigyárat is magában foglaló különleges gazdasági övezet. Dunaújváros azt nehezményezte, hogy emiatt több milliárd forint iparűzési adótól esik el évente.

Az Alkotmánybíróság csütörtökön közzétett határozata szerint nem érte Alaptörvénybe ütköző sérelem Dunaújvárost a közeli településeken kialakított különleges gazdasági övezet miatt – írja a hvg.hu.

A kormány 2021-ben döntötte el, hogy Göd után másodikként Fejér megyében hoz létre különleges gazdasági övezetet, amely az iváncsai akkumulátorgyárat és a török Yaris Kabin 6,5 milliárd forintos mezőgazdasági gépalkatrészüzemet, valamint a rácalmási Hankook gumigyárat és annak raktárbővítését is magában foglalja. 

A döntéssel azonban Dunaújváros több milliárd forintos adóbevételtől esett el, mivel az övezetből befolyó iparűzési adók egy 2020-as törvény értelmében nem a települési, hanem a megyei önkormányzatokhoz kerülnek. A város azonban az Alkotmánybírósághoz fordult. A polgármester szerint ezzel a lépéssel minden egyes dunaújvárositól 100 ezer forintot vesznek el.

A lap beszámolója szerint csütörtöki határozatában a testület megállapította, hogy az önkormányzat érintettsége nem bizonyított, mert az Iváncsa önkormányzatával, a helyi iparűzési adóbevétel egymás közötti megosztásáról kötött ingatlanfejlesztési keretmegállapodás nem nevez meg konkrét ingatlanokat, csak „érintett területről” szól. 

Az Alkotmánybíróság döntése szerint a Dunaújváros tulajdonában lévő, de Rácalmás területén lévő két út esetében nem történt tulajdonosváltás, tehát nem kisajátítás történt. A város tehát a két út területén továbbra is adóztathat, a beszedett helyi adó teljes egészében őt illeti meg.

Az ab szerint Dunaújváros Tulajdonhoz való joga nem üresedett ki, csak „közérdekből, arányoskorlátozás alá került”.

Sőt, a testület úgy látja, hogy az „övezet kialakításával megvalósításra kerülő munkahelyteremtés, valamint az azzal együtt járó infrastrukturális fejlesztések közvetve jelentős gazdaságélénkítő hatást képesek gyakorolni a közép-dunántúli régióra, csökkentve ezzel a térség gazdasági versenyhátrányát”. Ezért az Alkotmánybíróság a város panaszát elutasította.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok