Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen megsürgetné az euró bevezetését Románia pénzügyminisztere

2023. március 20., hétfő 17:46

Románia kormánya 2026-ig szeretné bevezetni az eurót, sokkal korábban, mint azt a jelenlegi, 2029-es euróövezeti csatlakozási terv engedné – jelentette be Adrian Caciu pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy ehhez teljes mértékben meg kell felelniük a nemzeti helyreállítási tervnek (National Recovery and Resilience Plan – NRRP).

Románia legkorábban 2029-ben csatlakozhat az euróövezethez, Câciu azonban azt szeretné, ha a határidő 2026 lenne.

Azt akarom, hogy 2026 legyen a csatlakozás határideje

– jelentette ki a pénzügyminiszter.

Ehhez mindannyiunknak erőfeszítéseket kell tennünk, hogy keresztülvigyük az NRRP reformjait, és az NRRP 100 százalékban teljesüljön – tette hozzá.

Nem eszik olyan forrón…

Azonban hiába szeretné Románia felgyorsítani az eseményeket, az eddigi tapasztalatok alapján nem biztos, hogy elbizakodottságuk megalapozott lenne.

Tudniillik 2022 végén az Európai Bizottság kijelentette, hogy Románia nem felel meg az euró bevezetéséhez szükséges feltételeknek.

Az euróövezethez való csatlakozás és az euró bevezetése 2007 óta terítéken van.

Hiába azonban az akarat és elszántság, a Román Nemzeti Bank 2021-ben bejelentette, hogy a csatlakozás legkorábban 2029-ben fog megtörténni.

A Román Nemzeti Bank elnökének tanácsadója, Adrian Vasilescu néhány napja azt mondta, hogy jelenleg az euróövezethez való csatlakozás sürgetése túl nagy gazdasági erőfeszítést jelentene – idézi az euractiv.com.

Rovatok