Index Vakbarát Hírportál

Tovább drágul a magyarok egyik kedvenc gyümölcse

2023. március 21., kedd 08:36

Drágulhat a körte ára az európai uniós piacokon, ugyanis a megnövekedett kereslet miatt fogynak a készletek. A tavalyi termés pedig jobb volt, mint az azt megelőző év termése, de a készletek így is fogynak. Az afrikai országokból származó import mennyisége is lecsökkent, mert az időjárás nem kedvezett a kontinens terméseinek.

Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) adatai szerint az Európai Unió­ban, valamint az Egyesült Királyságban együttesen 2,07 millió tonna körte termett 2022-ben, ami húsz százalékkal múlta felül az előző évi rekordalacsony termést.

Azonban így is fogyóban vannak a készletek.

A FruitVeb közzétett egy elemzést, miszerint a kereslet fokozatosan erősödik, különösen a kisebb méretű gyümölcsök iránt, ezért az árak is egyre magasabbak. Belgiumban például harmincszázalékos áremelkedést regisztráltak februárban. 

A nyári hőhullámok pedig Olaszországban is problémákat okoznak a gyümölcsök méreteiben, valamint minden évben egyre kisebb területen termesztenek körtét az országban, és növényvédelmi problémák is felléptek a kártevők miatt.

Spanyolországban is a nagyobb méretű gyümölcsök hiányoznak a kínálatból. Ennek oka pedig elsősorban a tavaly áprilisi fagyokban keresendő, így néhány helyen 30-35 százalékos is volt a terméskiesés, a júniusi és júliusi hőhullámok pedig a gyümölcsméretet befolyásolták – írja a Magyar Nemzet

Emellett a termelési költségek emelkedése is problémát okoz az ágazatban, a költségek emelkedése néhol a harminc százalékot is meghaladta.

Dél-Afrikában emellett jégesők és a szállítás akadozása is gyengíti az EU-s importot, így tovább emelkednek az árak, aminek a végét egyelőre még nem látni.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hazánk a múlt év első tíz hónapjában 6,29 ezer tonna friss körtét importált, elsősorban Hollandiából.

Rovatok