Index Vakbarát Hírportál

Mostantól fel kell tüntetni a csomagoláson, ha rovarból készült egy élelmiszer

2023. március 24., péntek 11:22

Szigorúbb szabályozás lépett életbe, a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereken fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” mondatokat, és azokat a többi terméktől elkülönítetten kell kihelyezni – jelentette be Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán.

Nagy István kiemelte: a kormány a szigorú termékjelölési és elkülönítési szabállyal is szeretné védeni a magyar fogyasztókat a Brüsszel által az EU-ban engedélyezett rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerektől. 

Magyarország egyedüli tagállamként nem támogatta azt az európai uniós szándékot, hogy rovarokat hozzanak forgalomba élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként az EU-ban.

Nagy István szerint ezzel az Európai Bizottság a magyar gasztronómiai hagyományokat, étkezési szokásokat sodorja veszélybe. Hozzátette: emiatt az Agrárminisztérium a vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosította az élelmiszerek jelölési rendeletét. Elmondása szerint a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain.

A rendeletnek nem megfelelő csomagolóeszközöket és címkéket még három hónapig lehet felhasználni, és az ilyen csomagolóeszközzel vagy címkével ellátott termékek legfeljebb további három hónapig tarthatók forgalomban. 

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a módosított rendelet megsértése miatt 90 napig nem szabnak ki bírságot.

A tárcavezető közölte: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) reprezentatív felméréseiből világosan látszik, hogy 2016 óta 2,4 százalékkal emelkedett a rovarfogyasztástól elzárkózók aránya Magyarországon.

Akiknek fontos, hogy magyar eredetű élelmiszert vásároljanak, azok nem szeretnének rovarokat enni. Ráadásul a magyar gazdák mindig kiváló minőségű alapanyaggal, friss és jó minőségű élelmiszerrel látják el a magyar lakosságot, nem kell sem élelmiszer-, sem pedig fehérjehiánytól tartanunk

– fogalmazott az agrárminiszter.

Nagy István végül arról is beszélt, hogy a szabályozás nem érinti az eddig az élelmiszeripar által széles körben használt, rovarból származó adalékanyagokat, hanem a rovarokra mint összetevőkre vonatkozik.

Rovatok