Index Vakbarát Hírportál

Szinte biztos, hogy új tagok érkeznek az MNB legfontosabb tanácsába

2023. március 27., hétfő 13:58

A parlament Gazdasági bizottsága hétfőn szavazott: Búza Évát és Kovács Zoltánt javasolták az MNB monetáris tanácsa új tagjainak. Ezt délután a plenáris ülésen véglegesíthetik is.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa két tagjának mandátuma lejár, így helyükre új tagokat kellett választani. Az Országgyűlés plenáris ülésén hétfőn szavaznak a kérdésről, ugyanakkor a monetáris tanácsában megüresedő posztokra három jelölt volt. Ezért a parlament Gazdasági bizottságának kellett döntenie, hogy közülük melyik kettő legyen a tanács új tagja.

Jelöltek

Búza Éva a bizottsági meghallgatáson azt hangsúlyozta, a jelenlegi magas infláció időszakában megnövekedett a monetáris tanács felelőssége. Az infláció letörése nemzetgazdasági érdek, és ez mind a monetáris, mind a fiskális politika közös feladata. Úgy vélte, az is fontos feladat, hogy a pénzpiaci stabilitást sikerüljön megőrizni. Búza Éva szerint a magyar bankrendszer stabil, az európai bankrendszert a 2008-as válság után az Európai Unió alaposan megerősítette.

A JELÖLT SZERINT TOVÁBBI FELADAT, HOGY A GAZDASÁGI SZEREPLŐK FORRÁSOKHOZ, FINANSZÍROZÁSHOZ JUSSANAK, ÚGY, AHOGY AZ KORÁBBAN A NÖVEKEDÉSI HITELPROGRAM ESETÉN VOLT.

Csath Magdolna közgazdászprofesszor a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje volt. A monetáris politika reálgazdaságra gyakorolt hatásainak fontosságát emelte ki, és itt ő is a monetáris és fiskális politika összhangjának fontosságát hangsúlyozta – derült ki a napi.hu összefoglalójából. Szerinte versenyképességi problémák vannak, továbbá az innováció és a termelékenység területén szükséges az előrelépés Magyarországon. 

A harmadik jelölt Kovács Zoltán volt, aki szintén a kormánypárt jelöltje, ő a vállalati szektorban szerzett tapasztalatát emelte ki.

Kérdések és a döntés

A jelölteket többek között kérdezték arról, hogy hogyan tudnák megakadályozni az ár-bér spirál kialakulását, valamint a forint árfolyamának védelméről is. Szóba kerültek a kormány és a jegybank eltérő megnyilatkozásai, amit

az egyik kérdező gazdaságpolitikai cicaharcnak nevezett.

Búza Éva válaszában kiemelte, a monetáris tagjai függetlenek, hangsúlyozta, az MNB-nek nincs forintárfolyamcélja, a stabilitását viszont igyekszik fenntartani. Csath Magdolna felvetette, az állam által gazdaságfejlesztésre költött pénzek nem feltétlenül hatékonyan kerülnek elosztásra, és kiemelte a fiskális és monetáris politika együttműködésének fontosságát. Kovács Zoltán is említette a cicaharcot, de hangsúlyozta, mindkét fél, a kormány és a jegybank célja is az infláció leszorítása, azt pedig nem tekinti problémának, ha a felek között eltérések vannak az elgondolásokban. 

Végül a Gazdasági Bizottság szavazott: Búza Évát és Kovács Zoltánt javasolták az MNB monetáris tanácsa új tagjainak. További sorsukról hétfőn dönthet a parlament. A bizottsági tagok kérdésére mindkét jelölt hangsúlyozta, független szellemiségben kívánják végezni munkájukat, ha kell, az érveket ütköztetve: „Matolcsy György jegybankelnök nem a főnökünk lesz, hanem a kollégánk, az ő felvetéseit is meghallgatjuk” – fogalmaztak.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok