Index Vakbarát Hírportál

Az európaiak fele nem biztos benne, hogy ki tudja fizetni a rezsit

2023. március 28., kedd 06:36

Az Európai Bizottság friss felméréséből érdekes számadatok mutatják meg, miként változott az európai lakosok pénzügyi gondolkodása.

A 2023-as fogyasztói körülmények eredménytáblája nevű felmérés szerint az európaiak 71 százaléka vezetett be intézkedéseket otthonában az energiafogyasztás csökkentésére és

48 százalékuk aggódik, hogy ki tudja-e fizetni rezsiköltségeit, jelzáloghitelét és a munkába járás költségeit.

A résztvevők 37 százaléka arról számolt be, hogy a megtakarításaihoz kellett nyúlnia és minden tizedik válaszadó jelzáloghitel-törlesztése emelkedett, főleg a változó kamatlábak miatt.

Kérdéses a környezettudatosság

A fogyasztók 43 százalékát a környezetvédelmi szempontok egyáltalán nem befolyásolják vásárlási döntéseiben.

Ugyanakkor a válaszadók 81 százaléka szem előtt tartja a környezetvédelmet is az autóvásárlásnál.

A felmérésből kiderül az is, hogy a fogyasztók egyre bizalmatlanabbak azokkal az állításokkal szemben, amik megmondják, hogy melyik termék tesz rosszat a környezetnek.

Egyre ijesztőbb az online vásárlás

Az európai fogyasztók 94 százaléka fejezte ki aggodalmát a személyre szabott online hirdetésekkel kapcsolatban: 70 százalékuk a személyes adatok nem megfelelő felhasználásától és megosztásától, 66 százalékuk online adatgyűjtéstől és az ahhoz kapcsolódó profilalkotástól, 57 százalékuk pedig a sütik telepítésétől tart leginkább.

A fogyasztói körülmények eredménytáblája a nemzeti fogyasztói körülményeket követi nyomon az ismeretek és bizalom, a megfelelés és jogérvényesítés, valamint a panaszok és vitarendezés területén, eredményeit kétévente teszik közzé.

Az idei jelentéshez az adatokat 2022 októberében és novemberében végzett felmérésekből gyűjtötték össze.

Rovatok