Index Vakbarát Hírportál

Makronóm: számos alapélelmiszer ára 20-25 százalékkal csökkent pár hét alatt

2023. március 29., szerda 06:54

A sajt és a vaj mellett több alapélelmiszer, néhány zöldség és gyümölcs, valamint húsáruk is alacsonyabb áron kaphatók, mint a KSH februári átlagárai – állapította meg a Makronóm, miután megvizsgálta több kiskereskedelmi lánc árait március végén.

A Makronóm gazdasági blog több üzletben – Sparban, Pennyben, Tescóban, Lidlben, Auchanban és Aldiban – gyűjtötte össze 25, sokat vásárolt élelmiszer árait március 24–26. között. Érdemes megjegyezni, hogy a felmérés kis léptékű a KSH adatfelvételéhez képest.

A gyűjtésből kitűnik, hogy egyes pékáruk, tejtermékek is olcsóbbak lettek az elmúlt hetekben, sőt több alapélelmiszer és zöldség, gyümölcs ára is kedvezőbb lett. A KSH februári átlagáraihoz képest a láncok átlagában jelentősen olcsóbban találtak őrölt kávét (–35,7 százalék), napraforgó-étolajat (20,6 százalék), dobozos söröket (18,2 százalék) és rizst (17,5 százalék). 

A tejföl ára az egy évvel ezelőtti ár alá esett vissza

világított rá a Makronóm. Hozzátették, hogy a vöröshagyma, az alma, a répa és a száraztészta árát találták a KSH februári adatfelvételénél magasabbnak, ami szerintük részben a szezonalitásnak és az adatfelvételi helyszínek jóval szűkebb körének tudható be. 

Beindult az árverseny

Az Indexen korábban bemutattuk, hogy a kiskereskedelmi láncok valósággal versengenek abban, hogy ki tudja nagyobb mértékben csökkenteni az árakat. A Magyarországon működő üzletláncok – köztük a Lidl, Aldi, SPAR, CBA – már hetek óta árháborút folytatnak, és egymásra licitálva csökkentik a termékek árát. Érdekes fejlemény lehet ezen a téren, hogy a kormány egy árfigyelő rendszert is bevezethet a közeljövőben azért, hogy segítsék a lakosság tájékozódását.

A Tesco kínálatában például január óta már több mint 2000 termék ára csökkent, február vége óta pedig több mint 400 termék áránál tapasztalható további mérséklődés. Hétfőn pedig bejelentették, hogy csütörtöktől például közel felére csökken a Kunsági tejföl ára, 26 százalékkal lesz olcsóbb a füstölt-főtt kötözött lapockasonka, az idared alma és a csemegehagyma 45-45 százalékkal lesz kedvezőbb árú.

Rovatok