Index Vakbarát Hírportál

Fix áras áramot kapnak egyes intézmények

2023. április 1., szombat 08:40

A földgáz után április elsejétől már az áramot is fixált áron kapják egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek. A regisztrált intézmények kiadásai így az év végéig kiszámíthatóan alakulnak a villamosenergia-ellátásban. Az Energiaügyi Minisztérium intézkedése mintegy 1200 jogosult számára jelent könnyebbséget összesen több mint húszezer fogyasztási helyen.

A kormány a kedvezőbben alakuló piaci folyamatokra reagálva elsőként a földgázszolgáltatásban nyitotta meg a változó áras szerződésekről fix árakra átállás lehetőségét. Most – az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint – a háború és az elhibázott szankciók okozta nemzetközi energiaválság miatt az áramot is fixált áron kapják egyes intézmények.

A befogadott kérelmek alapján több mint 1100 költségvetési szerv, önkormányzat és intézményeik, állami és önkormányzati gazdasági társaság, egyház, közérdekű alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézmény élvezheti március eleje óta a rögzített árú szolgáltatás előnyeit a gázellátásban, összesen mintegy 8400 fogyasztási helyen. A megoldás a következő gázév kezdetéig, szeptember végéig teremt biztonságos kereteket az intézmények számára.

A bevált gyakorlatot az Energiaügyi Minisztérium az önkormányzati szövetségek felvetése alapján kiterjesztette az áramellátásra is.

A villamos energia esetében a gázév időtartamától függetleníthető fix áras időszak 2023 végéig tart. Az intézmények így mától kilenc teljes hónapon át jutnak rögzített árakon áramhoz több mint 20 ezer fogyasztási helyen. A lehetőséggel mások mellett

A kormány a magyar családok számára az átlagfogyasztásig egész évben biztosítja a rezsivédelmet. Az Energiaügyi Minisztérium megalakulása óta azon dolgozik, hogy a szankciós energiaválság hatásai minél kevésbé terheljék a hazai fogyasztókat. A gáz- és áramárak rögzítése kiszámítható szinten tartja az intézményi felhasználók költségeit, megkönnyíti gazdálkodásukat. A fixált árak tartósan garantálhatják a jogosultak működőképességének megőrzését, számos fontos közszolgáltatás zavartalan ellátását – írja minisztérium közleménye.

Rovatok