Index Vakbarát Hírportál

Csúcsra járatta Kim Dzsongun a nukleáris fenyegetést, tetőpontján a háborús hisztéria

2023. április 2., vasárnap 12:23

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatait bírálta vasárnap a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. Kiemelték, hogy az észak-koreai nukleáris kapacitásról szóló hírek „nem csupán üres fecsegés”.

„A tetőpontjára ért a háborús hisztéria” – szögezte le a phenjani rezsim szócsöveként működő hírügynökség a dél-koreai és az amerikai hadsereg márciusban indult, Szabadságpajzs (Freedom Shield) elnevezésű, 11 napon át tartó hadgyakorlatára utalva. 

Azzal vádolták meg a két országot, hogy „Phenjan elfoglalására törekszik”.

A dél-koreai védelmi tárca korábban arról tájékoztatott, a műveletben „valósághű forgatókönyvet” követnek majd az észak-koreai nukleáris fenyegetések fényében. A KCNA bírálta az újabb, júniusban rendezendő közös manővert is, mellyel Szöul és Washington a tervek szerint a köztük fennálló szövetség 70. évfordulóját ünnepli. Phenjan tavaly rekordszámban, 37 alkalommal hajtott végre rakétakísérleteket. Köztük interkontinentális ballisztikus rakétákkal (ICBM) is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait.

A Szabadságpajzs kezdete óta Észak-Korea új, vízfelszín alatti „nukleáris támadórendszert” is tesztelt Kim Dzsongun észak-koreai vezető felügyelete mellett. A Korea Hangja nevű állami rádió beszámolója szerint az eszköz nukleáris töltettel „hatalmas radioaktív szökőárt” képes fakasztani a robbanás nyomán.

Rovatok