Index Vakbarát Hírportál

Hiába erőlködik a Nyugat, az orosz oligarchák egyre zsírosabb összegeket markolnak fel

2023. április 3., hétfő 17:32

Oroszország leggazdagabb üzletembereinek vagyona 13,17 milliárd dollárral nőtt az év eleje óta, a Bloomberg Billionaires Index adatai szerint. Az összegeket elsősorban a vállalatok részvényeinek értéke alapján számolták ki.

A Bloomberg Billionaires Index szerint Vagit Alekperov, a Lukoil alapítója 3,17 milliárd dollárral növelte vagyonát, ami így 18,5 milliárd dollárra nőtt. Leonyid Mikhelszon, a Novatek vezetőjének vagyona pedig 1,65 milliárd dollárral, 26,3 milliárd dollárra emelkedett. A két orosz vagyonának értékét az osztalékok, a tőzsdei kereskedés, az adók és a piaci viszonyok elemzése alapján állapították meg. Az NLMK Csoport elnöke, Vlagyimir Szergejevics Lisin 1,17 milliárd dollárt keresett, nettó vagyona elérte a 21 milliárd dollárt.

Ugyanakkor az EuroChem korábbi kedvezményezettjének, Andrej Melnyicsenkónak 571 millió dollárral, 12,6 milliárd dollárra csökkent a portfóliója. Több mint 800 millió dollárt keresett a Siberian Coal Energy Company és az EuroChem osztalékaiból és a vállalatok részvényeinek adásvételéből. Fontos kiemelni, hogy Melnyicsenko korábban, 2017 decemberéig több mint 500 millió dollárt kapott állami vállalatok osztalékaiból és részvényeladásaiból – összegezte a TASZSZ.

A világ leggazdagabbjai

A Bloomberg Billionaires Index adatait 2012 óta publikálják. Idén a világ első öt leggazdagabb emberei az alábbi sorrendben követik egymást:

  1. Bernard Arnault, vagyona 199 milliárd dollár.
  2. Elon Musk, vagyona 187 milliárd dollár.
  3. Jeff Bezos, vagyona 127 milliárd dollár.
  4. Bill Gates, vagyona 120 milliárd dollár.
  5.  Warren Buffett, vagyona 107 milliárd dollár.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Vagit Alekperov 2019-ben. Fotó: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP)

Rovatok