Index Vakbarát Hírportál

Fontos adózási határidő közeleg, erre jó lesz odafigyelni

2023. április 4., kedd 07:02

Április 12-ig kell adó- és járulékbevallást benyújtania az adóhatósághoz azoknak a vállalkozóknak, akik idén január 1-jétől átalányadózást választottak.

A hvg.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy az átalányadózásban – amelyet jellemzően a volt katások választottak – idén már csak negyedévente kell bevallást benyújtani, ennek az első határideje közeleg most.

A bevallásban a szociális hozzájárulási adó- és járulékkötelezettséget havi bontásban kell feltüntetni. Az adóbevallás benyújtható az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), teljes adattartalommal vagy egyszerűsített formában (az egyszerűsített bevallás az ONYA-ban 2023. április 1-jétől érhető el). Benyújtható továbbá az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) is a 2358 jelű adatlapon.

Egyszerűsített bevallást az a nem kiegészítő tevékenységet végző, átalányadózó egyéni vállalkozó nyújthat be, aki a bevallási időszakban (az adott negyedévben):

Ha az egyéni vállalkozó a tevékenységét megszünteti, szünetelteti vagy öregségi nyugdíj iránti igényt nyújt be, a szüneteltetés, megszüntetés vagy a kérelem benyújtása után 30 napon belül kell a teljes adattartalmú 2358 jelű bevallást benyújtani a NAV-hoz az ONYA-ban vagy az ÁNYK-ban.

Az átalányadózó egyéni vállalkozóknak 2022-ben még havonta kellett bevallást benyújtaniuk. Az átalányadózás szabályain és feltételein a kormány azután enyhített, hogy a tavaly nyáron eltörölték a katát, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adóját.

Rovatok