Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Pétert kikosarazták Washingtonban

2023. április 4., kedd 08:18

Jelenleg a gazdasági együttműködés az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolat legjobban működő pillére, és a kormány számít a Magyarországon jelen lévő amerikai cégekre a viszony életben tartása érdekében – jelentette ki hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán azt hangoztatta, hogy naiv illúziónak bizonyult a tavalyi év elején a remény, hogy nyugodtabb idők jönnek a koronavírus-járvány után, ugyanis kitört az ukrajnai háború, és ennek nyomán példátlan módon, rövid időn belül kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság.

Nagy hibának nevezte, hogy Európa versenybe bocsátkozott a világ vezető katonai hatalmának számító Egyesült Államokkal az Ukrajnának nyújtott védelmi segítségnyújtás terén. Rámutatott, hogy a háború Európában zajlik, és bár a negatív következmények globálisak, legsúlyosabban a szomszédságban érezhetők, nem az országtól több ezer kilométerre.

Úgy vélekedett, hogy Magyarország a diplomáciai rendezést képviselő álláspontjával kisebbségben van a transzatlanti szövetségben, de a világ nem csak ezen országokból áll, és a „buborékból kitekintve” jól látható, hogy a kormány a globális többséghez tartozik ez ügyben.

Elmondta, hogy az európai gazdasági fejlődés alapját a fejlett nyugati technológiák és a könnyen elérhető, olcsó orosz energiahordozók kombinációja jelentette eddig, a kötelékeket azonban elvágják, és a helyzet tovább is romolhat, mert egyesek az európai–kínai együttműködést is fel akarnák számolni, ami „kiütné” az európai gazdaságot.

A miniszter arról számolt be, hogy Magyarország nem diszkriminálja egyetlen állam vállalatait sem, így a keleti és a nyugati beruházások találkozási pontjává vált az autóiparban, ami garancia a hosszú távú gazdasági növekedésre és védettséget jelent a bizonytalanságokkal szemben.

1700 amerikai vállalat van Magyarországon

Végül pedig közölte, hogy az amerikai cégek alkotják Magyarországon a második legnagyobb beruházói közösséget, 1700 vállalat mintegy 107 ezer embert foglalkoztat, és 2022-ben – 16 százalékkal – megdőlt a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja.

Tájékoztatása szerint a kormány az utóbbi nyolc évben 103 amerikai beruházást támogatott nagyjából kétmilliárd dollárral, és jelenleg is nyolc társasággal folynak ilyen tárgyalások.

Hangsúlyozta, hogy ma a gazdasági együttműködés az amerikai–magyar kapcsolat legjobban működő pillére, ami gyakori, amikor Budapesten jobboldali, Washingtonban pedig demokrata párti vezetés van, s a kormány számít az amerikai cégekre a viszony életben tartása érdekében.

„Mert csak”

Érintette a kettős adóztatás elkerüléséről szóló szerződés felmondását is, üdvözölve, hogy az amerikai republikánus párti vezetők ígéretet tettek annak újrakötésére kormányváltás esetén. A miniszter elmondása szerint jelezték az amerikai kormányzatnak, hogy a magyar kormány kész az egyeztetésre. 

Ő levelet is küldött, de a válaszból világossá vált a számára, hogy a jelenlegi amerikai adminisztráció nem áll készen az egyeztetésre, hogy újra megnyissák a tavaly nyáron felmondott kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény kérdését. Az a válasz érkezett, hogy „mert csak”.

Szijjártó Péter megismételte az üzleti fórumon: „határozott jelzést adott” a magyar álláspontról az amerikai kormányzatnak, és a magyar pénzügyminiszter is tárgyalást kezdeményezett amerikai kollégájával Washingtonban a kérdésben. Azonban, mint kiderült, ez nem vezetett eredményre – írja az ATV.

Szakított velünk Washington

kettős adóegyezmények megléte az abban részt vevő egyes országok számára a gazdasági kapcsolatok magas szintjét jelképezik, és egyfajta biztonságot, garanciát is adnak az adott országok cégei és a magánszemélyek számára.

Tavaly júliusban értesítette az Egyesült Államok Magyarországot, hogy felmondja a két ország között fennálló, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. A megszűnő megállapodás rendelkezései az adó megállapítása tekintetében 2023. december 31-ig még alkalmazhatók, azaz az idén év végéig keletkezett jövedelmek adójogi kezelésében nincs változás.

Rovatok