Index Vakbarát Hírportál

Súlyos bírságokat szabott ki tavaly a versenyhivatal

2023. április 4., kedd 16:56

A versenyhivatal kétmilliárd forint fogyasztói jóvátételt ért el, valamint mintegy 3,7 milliárd forint bírságot szabott ki tavaly. Eljárás alá 101 vállalkozást vontak, ebből 57-et bírságoltak meg, amelyek közül csak öten éltek a jogorvoslat lehetőségével – ismertette a versenyhivatal.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2022. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazásával összefüggő tapasztalatairól szóló beszámolóját – közölte a GVH kedden az MTI-vel.

A beszámoló alapján a GVH kartellekkel szembeni fellépése 2022-ben is folytatódott.

A hatóság a versenyfelügyeleti bírságok 80 százalékát versenykorlátozó megállapodások miatt szabta ki, amelynek túlnyomó részét tették ki a legsúlyosabb, kartelltípusú jogsértések.

A közlemény szerint a hatóság nemzetközi módszerek alapján ismét elemezte versenyt védő tevékenységének hatásait.

Óvatos kalkuláció alapján az elmúlt öt évben feltárt versenykorlátozó megállapodások, erőfölényes visszaélések, valamint versenyellenes fúziók káros hatásainak megakadályozása összesen 55 milliárd 412 millió forint hasznot hozott.

Új fegyverrel küzdenek az élelmiszer-inflációval

A versenyhivatal kiemelt feladatának tekinti a magyar családok jogvédelmének biztosítását, a családokat érintő fogyasztóvédelmi fellépés erősítését, emellett aktívan kiveszi a részét az infláció letöréséből is, hogy az év végére egy számjegyűre csökkenjen az infláció Magyarországon – mondta az ülésen a GVH elnöke a versenyhatóság közleménye szerint.

A versenyhivatal több gyorsított ágazati vizsgálatot is folytat az élelmiszer-ágazatban az élelmiszer-infláció mögött rejlő, a versenyjogot érintő okok részletes feltárása érdekében.

Továbbá már dolgozik az a munkacsoport, amelynek célja egy online árfigyelő adatbázis létrehozása – jelezte Rigó Csaba Balázs, a versenyhivatal elnöke.

A közlemény idézi Bánki Eriket, a Gazdasági Bizottság elnökét, aki az ülést követően hangsúlyozta: az elmúlt időszakban tapasztalt bizonytalan és kiszámíthatatlan világgazdasági környezetben minden korábbinál nagyobb szükség van az aktív és cselekvő versenyhatóságokra.

A családok védelme, illetve a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta infláció letörése első számú prioritás. Az elfogadott beszámoló azt bizonyítja, hogy a magyar emberek és a magyar vállalkozások számíthatnak a Gazdasági Versenyhivatalra – közölte a bizottság elnöke.

Rovatok