Index Vakbarát Hírportál

Mindenkit meglepett az Opus

2023. április 5., szerda 19:41

Az Opus Global Nyrt. átlépte az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget, jelentősen növelte árbevételét, és a gazdasági nehézségek közepette is megőrizte eredményességét – derült ki a cégcsoport 2022. évi IFRS szerinti egyedi és konszolidált éves jelentéséből, amelyet a Budapesti Értéktőzsde honlapján tettek közzé.

Az Opus Global Nyrt. konszolidált szinten 535,3 milliárd forintos működési bevétel mellett több mint 74 milliárdos EBITDA-ról számolt be 2022. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében, amely csaknem megduplázódott a tavalyi eredményéhez képest. Ez – a cégcsoport valós teljesítményét leginkább láttató érték – egy év alatt közel 30 milliárd forintos növekedést jelent, az EBITDA-margin pedig megközelítőleg 14 százalék.

Brutális eredmények a jelentésben

A csoport tevékenységéből adódó üzemi eredménye 34 milliárd forint nyereség lett, ami csaknem 17 milliárdos eredménynövekedést jelent a tavalyi évi nyereségével szemben. Az Opus a konszolidált adózott eredmény szintjén tavaly 22,2 milliárd forintot ért el.

a csoport eszközértéke története során először átlépte az 1000 milliárd forintot (1042,5), ezzel 153 milliárd forinttal növelve az egy évvel korábbit.

A konszolidált saját tőke értéke 30 milliárdos emelkedés mellett elérte a 343,2 milliárd forintot a múlt év végére. A cégcsoport a pénzügyi eredményekben úgy ért el növekedést 2022-ben, hogy a munkavállalók száma érdemben nem emelkedett, a 2021-es 4649 fővel szemben tavaly év végén 4665 fő dolgozott az Opus eredményességén.

Bólintott a hitelminősítő, szárnyaltak a divíziók

A német Scope független minősítő cég 2023 márciusában immár ötödször erősítette meg az Opus Global Nyrt. kiemelkedő hitelminősítését. A vállalati stabil BB minősítés mellett a kötvénykibocsátáshoz kötődő BBB minősítést ugyancsak megerősítették.

A társaság menedzsmentje sikernek könyveli el, hogy az Opus stratégiájának megfelelően megerősítette a cégcsoport öt divízióját, amelyek a következők:

A társaság közleménye szerint a Magyarországon egyedülállóan széles körű, több iparágat magába foglaló struktúra masszív alapot nyújt a cégcsoport további eredményes és megbízható értékteremtéséhez.

A 2022-es év meghatározó stratégiai célkitűzése az energetika szegmens 2021-es kiépítése után annak integrációja (Opus Tigáz, Opus Titász), ami sikerrel megvalósult: tavaly a cégcsoport a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé vált.

A turizmus szegmens 2022-ben a háborús helyzet miatt kialakult energiaársokk, a szállodafelújítások miatti átmeneti kapacitáskiesés és az emelkedő infláció ellenére figyelemre méltó eredményt tudott realizálni, a 2019-es rekordhoz közeli árbevétellel.

Az ipari szegmensen belül 95 százalékos súllyal bíró építőipar válságállóságát bizonyítja, hogy a megrendelésállomány kiegyensúlyozottsága megmaradt tavaly is. A mezőgazdaságot és az élelmiszeripart az energia és az inputanyagok jelentős drágulása mellett az aszály is sújtotta, ennek ellenére az élelmiszeripari szegmens 10 százalékos növekedést tudott realizálni, a legtöbb mutató a tavalyi mínusz tartományból 2022-ben pozitívba fordult.

Rovatok