Index Vakbarát Hírportál

Újabb lépéssel tartaná alacsonyan a rezsiárakat a kormány

2023. április 6., csütörtök 15:30

A kormány legfrissebb döntése ősztől még alacsonyabb szintre szoríthatja az árakat a nem lakossági fogyasztóknál – ismertette közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A következő gázévben kijelölés alapján az MVM Csoport biztosíthatja minden hazai távhőtermelő számára a működéséhez szükséges földgázt.

Az Energiaügyi Minisztérium korábbi intézkedése nyomán a gázalapú szolgáltatóknál januártól lényegében megfeleződtek az intézmények távhődíjai

– világított rá a minisztérium, és megjegyezte, hogy a szankciós energiaválságban ez újabb komoly segítséget jelenthet az önkormányzati és más, távhőt használó intézményeknek.

Hozzátették, hogy a magyar családok 2023-ban is egész évben rezsicsökkentett áron fűthetik távhővel otthonukat. A szankciós energiaválság jelentős többletterhet rótt az intézményekre, vállalatokra. A nem lakossági fogyasztók az év elejétől olcsóbban vehetik igénybe a földgázalapú távhőszolgáltatást. Az úgynevezett külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai a legtöbb településen közel megfeleződtek. A hatályos árak januártól három negyedéven át maradnak érvényben, szeptember végéig nem változnak – ismertették.

Csökkennek az árak

A szolgáltatók és ügyfeleik októbertől is biztonságos és kedvezőbb ellátása érdekében az átmeneti gázévben kijelölés alapján az MVM Csoport biztosítja a földgázt a hazai távhőtermelők számára. A kiszámíthatóság jegyében a szükséges gázmennyiséget a társaság időben lekötötte.

A jó ütemben meghozott, sokaknak kedvező döntéseknek köszönhetően 2023 utolsó negyedévében is jócskán csökkennek az árak

– közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A kapcsolódó kormányrendelet erejénél fogva legkésőbb május közepéig földgáz-kereskedelmi szerződés jön létre a kijelölt kereskedő és a felhasználók között. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által jóváhagyott mintaszerződéseket a földgázkereskedő hamarosan közzéteszi a honlapján. A hivatal ezt követően hirdeti ki a felhasználók esetében elismert földgáz-referenciaárat.

Az átmeneti földgázellátás jóvoltából az intézményi és egyéb felhasználók akár harmadával olcsóbban vehetik majd igénybe a távhőszolgáltatást a következő fűtési szezonban – ismertették.

Rovatok