Index Vakbarát Hírportál

Hat éve nem hagyta el annyi ember Magyarországot, mint 2022-ben

2023. április 9., vasárnap 10:58

Hat éve hagyták el ennél többen az országot. A külföldön született magyarok visszajönnek. A legfőbb célpont Németország.

Tavaly 26 500 magyar állampolgár vándorolt külföldre, ennél magasabb szám utoljára 2017-ben volt – derül ki a KSH előzetes adataiból. Ezzel megfordult a 2021-es pozitív trend, amikor többen tértek haza, mint amennyien elmentek Magyarországról – írja a Portfolio.

A lap megjegyzi, hogy a vándorlási különbözet így sem romlott jelentősen, mivel a korábbi éveknél lényegesen több külföldön született magyar állampolgár költözött az országba.

Az utóbbi években fokozatosan javult a hazatérők és a friss kivándorlók egyenlege, 2021-ben hosszú idő után fordult elő, hogy többen tértek haza, mint amennyien a kivándorlás mellett döntöttek.

Mint írják, a magyar állampolgárok nemzetközi vándorlásának teljes egyenlege így is alig romlott, a 2021-es 9672-es többlet után 9450 fő volt. Ez pedig úgy fordulhatott elő, hogy a korábbinál lényegesen több, 14 ezer külföldön született magyar költözött az országba.

Németország a célpont

A legnagyobb magyar lakosság egyértelműen Németországban élt, ahol 190 ezer körül alakul már évek óta a számuk. 

A Brexit valamelyest javított a nyilvántartási helyzeten. A szigetország statisztikai hivatala a kilépés előtt 100 ezer körülire becsülte a magyarok számát.

A unióból való brit kilépés megszavazásának idején az országban élőknek regisztrálniuk kellett a további szabad munkavállalásért, ezeknek a regisztrációknak a száma pedig a magyar állampolgárok esetében 2022 végén már meghaladta a 170 ezret.

Ausztriában a közel 100 ezres számot torzítják valamennyivel az ingázók, a nyugati határ mentén komoly gyakorlata van annak, hogy nem költöznek ki életvitelszerűen a magyarok. Vagyis az osztrák munkaerőpiacon lényegesen többen lehetnek, mint amennyien hivatalosan az országban laknak. 

Egy munkaerő-piaci statisztika szerint tavaly nyáron mintegy 115 ezer magyar dolgozott a nyugati szomszédunknál – írja a Portfolio.

Rovatok