Index Vakbarát Hírportál

Tizennégy éve nem estek ekkorát a chipeladások

2023. április 10., hétfő 08:27

Éves és havi összevetésben is estek a globális chipeladások idén februárban a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet szerint.

A világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapjára felkerült adatok szerint februárban a globális eladások éves összevetésben tizennégy éve a legnagyobb mértékben, 20,7 százalékkal, 39,7 milliárd dollárra estek az egy évvel korábbi 50 milliárd dollárról. A januári 41,3 milliárd dollárhoz képest a februári chipeladás 4 százalékkal csökkent.

Az amerikai kontinensen februárban 14,8 százalékkal, Európában 0,9 százalékkal, Kínában 34,2 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben 22,1 százalékkal csökkentek az eladások éves összevetésben, miközben Japánban 1,2 százalékkal nőttek.

Januárhoz képest Észak- és Dél-Amerikában 5,3 százalékkal, Európában és Japánban egyaránt 0,3 százalékkal, Kínában 5,9 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben 3,6 százalékkal csökkent a chipértékesítés februárban. 

Tavaly a globális chipeladások 3,2 százalékkal, 573,5 milliárd dollárra nőttek.

Az MTI beszámolója szerint a SIA az Egyesült Államok félvezetőiparának körülbelül 99 százalékát és a más országok chipgyártóinak körülbelül 66 százalékát képviseli.

Rovatok