Index Vakbarát Hírportál

Ezeket a szakmákat tartják túlfizetettnek Magyarországon

2023. április 10., hétfő 15:43

Felmérés készült arról, hogy mely szakmákat tartják túlfizetettnek vagy alulfizetettnek a magyarok.

A Pénzcentrum a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég publikált kereseti statisztikái alapján készített felmérést arról, hogy miként vélekednek a magyarok a különféle munkakörök fizetéséről. Az eredmény érdekessége az volt, hogy bizonyos esetekben olyan szakmákat is túlfizetettnek gondoltak a magyarok, amelyeknél az átlagbéren aluli a fizetés. 

A bruttó átlagbér 2022-ben havi 499 980 forint volt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében.

leginkább túlfizetettnek a magyarok a jelek szerint a bankárokat, ügyvédeket, önkormányzati képviselőket tartották.

A Pénzcentrum szerint a felsoroltak közül a bankárok gyakran egymillió forint feletti fizetést visznek haza, viszont ha ebbe a kategóriába számítjuk a pénzügyi ügyintézőket is, az ő fizetésük már csak minimálisan mondható átlagon felülinek. Ennél is rosszabb az ügyvédek helyzete, ugyanis az ő átlagbérük mindössze 362 ezer forinton állt a lap szerint, vagyis jóval elmaradt az átlagbértől (a statisztikát itt esetleg az alacsony fizetésű pályakezdők húzhatták le nagyon). 

Érdekesség viszont, hogy a fenti három munkakörön kívül még sok olyan szakmát is túlfizetettnek tartottak a megkérdezettek, amelyeknél az átlagbér még a bruttó 300 ezer forintot sem érte el. Ezek közé tartozik a fodrász, a kozmetikus, a manikűrös, valamint a mesteremberek (kőműves, festő, vízvezeték-szerelő stb.).

A lista másik végén az alulfizetettnek tartott szakmák álltak.

Közülük a leginkább alulfizetettnek az ápolókat, a pedagógusokat és az óvodapedagógusokat tartották. 

Mindhárom szakma esetén a válaszadók jóval több mint 70 százaléka mondta azt, hogy nem kapnak elég fizetést, és mindhárom szakma átlagon alul keres – de a KSH adatai szerint még így is több pénzt kapnak, mint például a túlfizetettnek vélt fodrászok vagy mesteremberek. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok