Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbentő béremelést kapott az Exxon vezérigazgatója, miközben tovább tart a háború

2023. április 14., péntek 11:56

Az Exxon vezérigazgatója több mint kétszázszor többet vihetett haza 2022-ben, mint egy átlagos dolgozó.

Darren Woods, az Exxon-vezérigazgató juttatási csomagja másfélszeresére, 35,9 millió dollárra nőtt tavaly, de a legnagyobb amerikai olajcégnél dolgozók átlagos fizetése kilenc százalékkal csökkent – számolt be erről a The Guardian

Az Exxon Mobil csütörtökön ismertette a vezető tisztségviselőinek tavalyi javadalmazását, a vezérigazgató a jelenlegi árfolyamon 12,1 milliárd forintot keresett 2022-ben, ez 52 százalékkal haladta meg a 2021-est. Az Exxon munkavállalóinak bére tavaly 9 százalékkal 171 582 dollárra esett.

A vezérigazgató több mint kétszázszor többet keresett, mint egy átlagos dolgozó.

A legnagyobb amerikai olajcég vezetője ezzel messze lekörözte a versenytársakat. De nekik sincs miért szégyenkezniük: Vicki Hollub, az Occidental Petroleum vezérigazgatójának fizetése 35 százalékkal nőtt, de Michael Wirth Chevron-vezérnek mindössze 4 százalékos emeléssel kellett beérnie. A ConocoPhillipst vezető Ryan Lance ugyanakkor nem járt jól, az ő kompenzációs csomagja 16 százalékkal zsugorodott.

A nyugati olajipari nagyvállalatok közül az Exxon könyvelte el a legnagyobb, 56 milliárd dolláros nyereséget tavaly.

A vállalat fő amerikai riválisa, a Chevron 36,5 milliárd dolláros rekordnyereséget ért el a háború évében, míg az európai olajvállalat, a Shell 115 éves történetének legnagyobb, 39,9 milliárd dolláros nyereséget jelentett, a BP pedig 27,7 milliárd dollárosat.

Az orosz–ukrán háború fejleményeiről folyamatosan beszámolunk tudósításunkban, amelyet itt érhet el.

Rovatok