Index Vakbarát Hírportál

Drámai változás játszódik le a szálláshelyeken, zuhan a belföldi vendégek száma

2023. április 14., péntek 08:30

2023 februárjában a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 552 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1, a vendégéjszakáké 0,4 százalékkal mérséklődött 2022 februárjához viszonyítva. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13 százalékkal csökkent, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 17 százalékkal növekedett. Idén január–februárban a belföldi vendégek 4,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 26 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH által közzétett legfrissebb adatok alapján a belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 13 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest – tavaly decemberben és idén januárban ezek még növekedtek.

A vendégek száma 305 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 694 ezer volt. Utóbbiak 77 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 11 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A forgalom a panziókban 17, a közösségi szálláshelyeken 19 százalékkal csökkent a tavaly februári adatokhoz viszonyítva. 

A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldi vendégéjszakák 27, illetve 17 százalékát regisztrálták.

A külföldiek viszont jönnek

A KSH azt is közölte, hogy a külföldi vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 17 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 247 ezer vendég összesen 686 ezer vendégéjszakát töltött el.

Ezek 83 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 17 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák 65 százalékát regisztrálták – összegezte az adatokat a KSH.

Nagy fordulat

Mint ismert, tavaly decemberben a belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 373 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 830 ezer volt. Ám már akkor is látható volt egy trend, miszerint a külföldi vendégek száma 52, a vendégéjszakáké 44 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 352 ezer vendég összesen 908 ezer vendégéjszakát töltött el.

Januárban az alábbi adatok érkeztek a hivataltól: a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 570 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 18 százalékkal emelkedett 2022 januárjához viszonyítva. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 34 százalékkal növekedett.

Rovatok