Index Vakbarát Hírportál

Olyan rosszul állunk, hogy jó hírek érkeztek az inflációról

2023. április 17., hétfő 15:09

Átlagosan már ezer forintba kerül egy kilogramm kenyér a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, míg a tavalyi év azonos időszakában csupán 500 forint volt az átlagár. ATV Híradónak nyilatkozó gazdasági szakemberek szerint az infláció elérte a csúcsát, mert az emberek már nem tudják megfizetni az áremelkedést.

Múlt hónapban már kismértékben csökkent a pénzromlás, átlagban 25,2 százalékra, azonban az élelmiszereknél még mindig 40 százalék feletti az infláció. A kenyér ára például a duplájára nőtt egy év alatt.

Az ATV Híradónak ezzel kapcsolatban nyilatkozott Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

Valószínűleg az élelmiszerár-növekedés elérte a csúcsot

– mondta a közgazdász.

Ezt követően kiemelte, hogy kicsit fellélegezhetünk, mert már nem kell akkora árnövekedésre számítani, mint korábban. Ennek okát abban látja, hogy „a nemzetközi olajárak esnek, és a dollár sem olyan erős, mint amilyen volt, ezek pedig megfékezhetik a hazai árakat is”.

Az MNB volt elnöke kiemelte: az élelmiszerek mellett a szolgáltatások is drágultak, így kevesebb pénze lesz az embereknek a vásárlásra. Tehát azért is csökken az inflációs ütem, mert az emberek már nem bírják anyagilag az árak növekedését.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint az élelmiszeripar rendkívüli költségnövekedést volt kénytelen elszenvedni, ez látszik az árakon is.

Részben a forgóeszköz-finanszírozás drágult rendkívüli mértékben, hiszen felemelkedtek a kamatok a korábbi 4-5 százalékos szintről 15 százalékra, másrészt az energiaköltségek emelkedése különösen sújtotta ezt az ágazatot

– fogalmazott Molnár László az ATV Híradó stábjának.

Az aszály pedig csak fokozta ezt, ugyanis kevesebb volt az alapanyagokból, így azok megdrágultak, ami magával hozta a késztermékek drágulását is. Ráadásul erre a minimálbérek növekedése is rátett egy lapáttal szerinte.

Mi lesz az ársapkákkal?

Legutóbbi rádióinterjújában a miniszterelnök is beszélt az árstopok kivezetéséről. Orbán Viktor elmondta: még nem vezetheti ki a kormány az ársapkákat.

Az infláció még túlságosan magas, ennek a letörésén dolgozunk, beadtuk az inflációvakcinát. Legyen verseny, menjenek lefelé az árak

– vélekedett. Azt is elmondta: az infláció csökkenése áprilisban már érezhető lesz, május-júniusban határozott visszaesés várható.

Rovatok