Index Vakbarát Hírportál

Hathavi csúcson a legnépszerűbb kávéfajta ára

2023. április 17., hétfő 20:08

A szűkös kínálat az emelkedés oka. Közben a kávéfogyasztás mértéke nő.

Az arabica kávé ára az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i májusi határidős jegyzésében fontonként (1 font 45,36 dekagrammnak felel meg) 2 dollár fölé, tavaly október közepe óta nem látott szintre emelkedett.

A legfrissebb adatok szerint az ICE által felügyelt arabica kávékészletek négyhavi mélypontra estek.

A Kolumbiai Kávétermelők Szövetsége (Federación Nacional de Cafeteros de Colombia – Fedecafé) arról számolt be a múlt héten, hogy a márciusi kávéexport Kolumbiában, a világ második legnagyobb arabicatermelő országában éves szinten 19 százalékkal esett.

A világ kávétermelésének háromnegyedét (75 százalékát) az arabica kávé teszi ki.

A fennmaradó mintegy 25 százalékot a robusta kávéfajta teszi ki, amelynek fő termőterülete Vietnám és Indonézia.

Az arabica fő termőterülete Brazília, ahol az IBGE, a Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet a múlt héten 0,3 százalékkal csökkentette az ország idei arabicatermésére vonatkozó előrejelzését.

Eközben a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) előrejelzése szerint az idén is jelentős kínálati hiány várható a kávépiacon, elsősorban a latin-amerikai arabicatermelő országok termelési problémái miatt.

Az ICO becslése szerint 2023-ban a globális kávéfogyasztás 1,7 százalékkal fog nőni éves szinten.

A kínai kávéfogyasztás is jelentősen bővül: a Daxue Consulting piackutató cég arról számolt be, hogy a kínai kávépiac teljes értéke 2025-re mintegy 32 milliárd dollár lesz, a becsült éves növekedés eléri a 22 százalékot.

Rovatok