Index Vakbarát Hírportál

Furcsaságok történnek a magyar kerékpár-kereskedelemben

2023. április 17., hétfő 11:21

Idén tavaszra a kerékpárok átlagosan 20 százalékkal kerülnek többe az előző év azonos időszakához képest, emiatt pedig kevesebb fogy belőlük, de nem az összes kategóriában. Mint kiderült, az olcsóbb biciklikből fogy kevesebb, míg a 300 ezer forintnál drágább kerékpárokból több fogy.

Nem csak Magyarországon, hanem egész Európában érezhető, hogy a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet nagyot csökkent. 2022 tavasza és 2023 tavasza között körülbelül 20 százalékkal emelkedett a kerékpárok ára, aminek meg is lett az eredménye.

Tavaly ilyenkor átlagosan 200 ezer forintot fizettek egy új kerékpárért a magyarok, addig mostanra ez már inkább 240-250 ezer forint

– mondta el a Pénzcentrumnak Sipiczki Róbert, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség (MKKSZ) elnöke.

Az is kiderült, hogy valóban kevesebben vesznek bicikliket Magyarországon, és amiket vesznek, magasabb árkategóriákba sorolhatók.

Nálunk ez kifejezetten azt jelenti most, hogy a 300 ezer forint alatti új kerékpárok iránti kereslet jelentősen csökken. Egyébként ez Portugáliától Bulgáriáig így van. Persze ez nem azt jelenti, hogy az emberek nem kerékpároznak, hanem azt, hogy ebben az árkategóriában inkább kivárnak a vásárlással

– fogalmazott Sipiczki.

A 300 ezer forintnál drágább biciklik, valamint e-bike-ok esetében azonban emelkedett a kereslet. Ennek oka az lehet, hogy a kerékpározás iránti kedv egyre inkább nő Magyarországon is,

így azok, akik jobban élnek, költenek biciklikre.

Valamint meg kell jegyezni, hogy a kerékpárhasználattal összefüggő minden egyéb kiegészítőt figyelembe véve növekedés volt tapasztalható a fogyasztásban.

A lap megkereste a Decathlont is, így kiderült, 2022-ben a kerékpáros sportokhoz köthető bevétel felét hozták maguk a kerékpárok, a bevétel másik felét tették ki a kiegészítők, alkatrészek, ruházat. 

Rovatok