Index Vakbarát Hírportál

Fontos határidőre figyelmeztetett a Mol

2023. április 18., kedd 17:40

A hulladéktermelő gazdálkodó szervezeteknek és intézményeknek az adatszolgáltatást április 30-ig kell elvégezniük, a szolgáltatás igénybevétele kötelező – emlékeztetett erre a Mol. Közleményükben kitértek arra is, hogy a koncesszió alá tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladék begyűjtését kizárólag a MOHU Zrt. és annak szerződött intézményi szolgáltatója végezheti 2023. július 1-jétől.

A magyar nagyvállalat felhívja figyelmet arra, hogy júliustól két kiemelt változtatás is érvénybe lép a hazai hulladékgazdálkodás területén: ekkortól látja el a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. az évente mintegy ötmillió tonna települési (lakosságtól és intézményektől, gazdálkodó szervezetektől származó háztartási és háztartásihoz hasonló) hulladék begyűjtését és kezelését. Továbbá elindítja a hazai kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR), megszervezve az e rendszer hatálya alá tartozó termékkörökből származó hulladékok hulladékgazdálkodási feladatait is.

Kötelező a regisztráció

Az érintett gyártóknak és hulladéktermelő szervezeteknek a jogszabályi előírásoknak megfelelően regisztrálniuk kell a MOHU vállalati partnerportálján. A vállalat a közleményében kitér arra, hogy a regisztráció a fenntarthatóbb, transzparens és követhető hulladékáramlást támogatja, illetve azt, hogy a MOHU mint a hazai hulladékgazdálkodás felelőse a lehető legtöbb alapanyag visszatérését elősegítse a körforgásos gazdaságba. 

A hulladékról szóló törvény alapján a hulladéktermelő gazdálkodó szervezeteknek és intézményeknek az adatszolgáltatást április 30-ig kell elvégezniük.

A hulladéktermelők a koncessziós keretek között végzett hulladékgyűjtés és -kezelés 2023. július 1-jén induló rendszeréhez csatlakozhatnak ezzel. A szolgáltatás igénybevétele kötelező. Az intézmények – többek között iskolák, óvodák, idősek otthona, szociális intézmények – és gazdálkodó szervezetek koncesszió alá tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladékának begyűjtését kizárólag a MOHU Zrt. és annak szerződött intézményi szolgáltatója végezheti 2023. július 1-jétől.

Érkezik az új rendszer

A Mol közleményében kitér arra is, hogy a regisztráció a hulladéktermelők és a hulladék begyűjtését végző szolgáltatók összekapcsolását támogatja, valamint egy közvetlen felületet biztosít a koncessziós társasággal szemben fennálló kötelezettségek, egyenlegek és egyéb folyamatban lévő ügyek követésére.

Ezzel egyidejűleg, 2023. július 1-jétől a MOHU Zrt. koncessziós kiírásának és a jogszabályoknak megfelelően – európai uniós irányelvek mentén – elindítja Magyarországon a kiterjesztett gyártói felelőségi rendszert (EPR). Ennek célja, hogy a termékek gyártói, illetve első belföldi forgalomba hozói viseljék a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

Az új rendszerben a MOHU Zrt. gondoskodik a körforgásos termékből képződő hulladék átvételéről, gyűjtéséről, elszállításáról, előkezeléséről, kereskedelméről és kezelésre történő átadásáról, továbbá az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről

– fogalmaznak a közleményükben.

Mindez érinti többek között a csomagolások, egyes egyszer használatos műanyag termékek, az elektromos és elektronikus berendezések, az elemek és akkumulátorok, a gépjárművek és alkatrészeik, a gumiabroncsok, a reklámhordozó és irodai papírok, a sütőolajok és -zsírok, a textiltermékek, illetve a fából készült bútorok gyártóit, első belföldi forgalomba hozóit. A vállalat emlékeztet arra is, hogy az EPR kötelezett gyártók és forgalmazók április 1-je óta regisztrálhatnak a MOHU elektronikus ügyintézési felületén, egyéni teljesítésben érintett termékáramok esetén itt tudják kezdeményezni az erre vonatkozó szerződés megkötését.

Rovatok