Index Vakbarát Hírportál

Ezekben a városokban laknak a világ leggazdagabb emberei

2023. április 18., kedd 18:58

Egy friss felmérésből kiderült, hogy melyik 10 városban lakik a világ legtöbb milliomosa. Az idei listát az Egyesült Államok és Kína uralja, Európát mindössze egy város képviseli.

A Henley&Partners vállalat felmérte, hogy világszinten mely városok adnak otthont a leggazdagabbaknak. A világ 10 leggazdagabb városát az ott élő milliomosok száma alapján rangsorolták, vagyis akiknek a befektethető vagyona legalább 1 millió amerikai dollárt ér – az egész világon hozzávetőleg 15 millió ilyen ember él.

Ezek alapján a tíz leggazdagabb város listája a következő:

  1. New York: Az amerikai nagyvárosban 340 ezer milliomos, 724 multimilliomos és 58 milliárdos él. A város az Egyesült Államok pénzügyi központja, itt található a világ két legnagyobb tőzsdéje is.
  2. Tokió: A japán nagyvárosban több mint 290 ezer milliomos, 250 multimilliomos és 14 milliárdos él. A város olyan cégeknek ad otthont, mint a Hitachi, a Honda, a Mitsubishi, a Softbank és a Sony.
  3. San Francisco Bay Area: az észak-kaliforniai városi régió magában foglalja San Franciscót és a Szilícium-völgyet is, és 285 ezer milliomosnak, valamint 629 multimilliomosnak és 63 milliárdosnak ad otthont. A világ vezető technológiai vállalatainak többsége a Bay Areában található, köztük az Adobe, az Apple, a Facebook (Meta), a Google (Alphabet), a LinkedIn, a Netflix, az OpenAI, a PayPal, a Twitter, az Uber, a Yahoo és a Zoom is.
  4. London: Az ezredfordulón még London volt a lista élén, mostanra azonban jócskán lejjebb csúszott a rangsorban. Mégis, még mindig itt találhatók a világ legexkluzívabb lakónegyedei, mint a Belgravia, Chelsea, Hampstead, Knightsbridge, Mayfair, Regents Park és St. Johns Wood. Londonban 258 ezer milliomos, 384 multimilliomos és 36 milliárdos lakik.
  5. Szingapúr: A város a bevándorló milliomosok egyik legfontosabb célpontja, 2022-ben körülbelül 2800, nagy vagyonnal rendelkező magánszemély költözött oda. Szingapúrban jelenleg több mint 240 ezer milliomos, 329 multimilliomos és 27 milliárdos él.
  6. Los Angeles: A nagyvárosban több mint 205 ezer milliomos, valamint 480 multimilliomos és 42 milliárdos él.
  7. Hongkong: Hongkongban 129 500 milliomos, 290 multimilliomos és 32 milliárdos él. A hongkongi tőzsde a világ egyik legfontosabb tőzsdéje.
  8. Peking: Kína fővárosában több mint 128 ezer milliomos, 354 multimilliomos és 43 milliárdos él. Peking a világ számos nagyvállalatának bázisa.
  9. Sanghaj: A várost Kína pénzügyi fővárosaként tartják számon, ahol 127 200 milliomos, 332 multimilliomos és 40 milliárdos él. A sanghaji tőzsde a világ harmadik legnagyobb tőzsdéje a New York-iak után.
  10. Sydney: Az ausztrál nagyváros 126 900 milliomosnak, 184 multimilliomosnak és 15 milliárdosnak ad otthont. A felmérések alapján 2040-re Sydney a világ 5 leggazdagabb városa közé kerül majd.

Európában ezek a nagyvárosok gazdagodnak a leggyorsabb ütemben

Az összeállítás ezenkívül azt is felsorolta, hogy kontinensenként melyik három városnak nőtt a leggyorsabb ütemben a vagyona. Eszerint Európában az elmúlt évtizedben – 2012-től 2022-ig – a következő nagyvárosokban volt tapasztalható jelentős vagyonnövekedés:

  1. Monaco (ahol egy-egy lakos átlagos vagyona meghaladja a 10 millió dollárt, és mindez világrekordnak is számít).
  2. Varsó, ahol az összeállítás szerint a technológiai, a pénzügyi és az ingatlanszektor nő nagyon gyors ütemben.
  3. Dublin, ahol egyre több nemzetközi techvállalatnak található az európai központja, és ennek köszönhetően az utóbbi 20 évben meglehetősen gyors ütemben nőtt a helyi vagyon. 

Rovatok