Index Vakbarát Hírportál

A tervezettnél nagyobb mértékben csökkent az Európai Unió gázfogyasztása

2023. április 19., szerda 17:23

Az EU földgázfogyasztása 17,7 százalékkal csökkent a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti időszakban az elmúlt öt év azonos időszakában mért átlagos gázfogyasztáshoz képest – derül ki az unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán ismertetett adataiból.

A gázfogyasztás csökkenése a gázfelhasználás iránti kereslet visszaszorítását célzó uniós intézkedéseknek köszönhető. Az uniós intézkedések célja, hogy az EU függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A REPowerEU nevű terv részét képező intézkedés a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentését tűzte ki a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti időszakra az előző öt, egymást követő év azonos időszakának átlagához képest.

Az Eurostat adatai azt jelzik, hogy az uniós országok többsége elérte a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésének célját. Volt néhány ország, amely viszont nem, sőt az egyik tagországban még nőtt is a gázfogyasztás a vizsgált időszakban.

A gázfogyasztás a tervezettnél kisebb mértékben csökkent Szlovákiában (mínusz 1,0 százalék), Spanyolországban (mínusz 10,8 százalék), Lengyelországban (mínusz 12,5 százalék), Szlovéniában (mínusz 13,8 százalék) és Belgiumban (mínusz 14,5 százalék). Eközben Málta, amely a legkisebb gázfogyasztó az EU-országok között, 12,7 százalékkal növelte gázfogyasztását 2022 augusztusa és 2023 márciusa között az elmúlt öt év azonos időszakának átlagához viszonyítva.

Az Eurostat kimutatása szerint a gázfogyasztás a legnagyobb mértékben Finnországban (mínusz 55,7 százalék), Litvániában (mínusz 40,5 százalék) és Svédországban (mínusz 37,2 százalék) esett vissza.

Rovatok