Index Vakbarát Hírportál

Varsó drasztikus lépést javasol a Barátság kőolajvezeték ügyében

2023. április 19., szerda 10:58

A Reuters hírügynökség által látott dokumentum szerint Lengyelország új szankciós lépéseket javasol Oroszországgal szemben, ami többek között leállítaná a kőolajimportot a Barátság (Druzsba) kőolajvezeték Németországba tartó szakaszán.

Az Európai Unió korábban arról döntött, hogy egy újabb, immár 11. szankciós csomagot készít elő Oroszország ellen. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban azt mondta, hogy az új csomag a meglévő büntetőintézkedések megkerülésének kiküszöbölésére összpontosít.

A Barátság kőolajvezeték egyik ága Szlovákián át Csehországba és Németországba szállít olajat, Varsó javaslata pedig leállítaná az orosz kőolajimportot a Barátság kőolajvezeték Németországba tartó északi szakaszán keresztül.

Emellett újabb szankciókkal vetne véget az orosz gyémántok és földgáz – beleértve az LNG-t is – behozatalának, és korlátozná az atomenergetikai együttműködést.

A lengyel írásbeli javaslat – amelyet egy diplomáciai forrás szerint már el is küldtek az Európai Bizottságnak – hatására hamarosan vita kezdődhet a tagállamok között a 11. szankciós csomagról.

Mint ismert, a Barátság vezetéken a belorusz kőolaj-finomítókban feldolgozott olajat küldik tovább nyugatra: többek között Lengyelországba, Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába.

A Barátság vezetéken az elmúlt hónapokban több alkalommal is szünetelt a szállítás, egy ízben azért rendeltek el pauzát, mert rakétatalálat érte azt az áramellátót a belorusz–ukrán határon, ami a vezeték zavartalan működéséért felelős.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén működő olajtartálytelepen. Fotó: Martin Divisek / EPA / MTI)

Rovatok