Index Vakbarát Hírportál

Egy lépcsőfokot visszalépett az euróövezeti infláció

2023. április 19., szerda 12:42

Tavaly február óta a legalacsonyabb inflációs ráta látott napvilágot márciusra vonatkozóan, ám még ez is jóval meghaladja az Európai Központi Bank inflációs célját – derül ki az Eurostat adataiból. Legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek drágulása járult hozzá az árindex növekedéséhez.

 Az előzetes becslésnek megfelelően lassult márciusban az infláció az euróövezetben – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala szerdán.

Az Eurostat végleges adatai szerint márciusban az előzetes becslésnek megfelelően 6,9 százalékra csökkent az éves infláció az euróövezetben a februári 8,5 százalékról, miután októberben még rekordszinten, 10,6 százalékon állt.

A márciusi adat a legalacsonyabb euróövezeti inflációs ráta 2022 februárja óta, azonban jóval meghaladja az Európai Központi Bank 2 százalékos inflációs célját.

Februárhoz képest 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben márciusban, amikor kisebb, 0,8 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az éves árindex növekedéséhez a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek drágulása járult hozzá: 15,5 százalék volt az emelkedés a februári 15 százalék után.

A nem energiaipari cikkek éves drágulása 6,6 százalékra lassult a februári 6,8 százalékról, ugyanakkor a szolgáltatásoké 5,1 százalékra gyorsult márciusban a februári 4,8 százalékról. Az energiaárak 0,9 százalékkal csökkentek tavaly márciussal összevetve, míg februárban még 13,7 százalékos volt az éves emelkedés.

Az euróövezetben az éves maginfláció rekordmagasra emelkedett, 5,7 százalék volt márciusban a februári 5,6 százalék után.

(Borítókép: Hannibal Hanschke / Getty Images)

 

Rovatok