Index Vakbarát Hírportál

Magyarországra érkezett a világ második legnagyobb bankja

2023. április 19., szerda 21:00

Fióktelepet nyitott Magyarországon a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB), amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete − jelentették be szerdán az ünnepélyes megnyitón a Pesti Vigadóban.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter gratulált a fióktelep létrejöttéhez, amelynek létrehozása reményei szerint újabb fejlesztéseknek fog teret nyitni. A China Construction Bank segíti a magyar cégek belépését a kínai piacra, illetve a kínai beruházások magyarországi megjelenését − tette hozzá.

Tien Kuo-li, a CCB elnöke kiemelte: a Kína és Magyarország közötti barátság hosszú múltra tekint vissza, szilárd és mély. Várakozásuk szerint a pénzintézet hozzájárulhat a kínai–magyar gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővüléséhez − közölte az MTI. 

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke üzleti ebéden fogadta az elnököt. A két vezető áttekintette a globális gazdasági és geopolitikai helyzetet, valamint a Magyarország és Kína közötti pénzügyi, gazdasági együttműködés eddigi eredményeit és jövőbeni lehetőségeit. Az MNB és a CCB közötti jövőbeni együttműködés területeként a pénzügyi digitalizációt határozták meg, amely komoly lehetőségeket tartogat Magyarország számára a technológiai tudástranszfer szempontjából − közölte az MNB.

A közlemény szerint Matolcsy György üdvözölte, hogy a China Construction Bank is megnyitotta magyarországi fióktelepét, és hogy egyre több kínai kereskedelmi bank telepedik le az országban, vagy alakítja ki itt regionális központját. Ez jól illeszkedik Magyarország azon célkitűzéséhez, hogy a közép-kelet-európai régió pénzügyi központjává váljon.

Az MNB elnöke elmondta: a jegybank 2013 óta nagy hangsúlyt fektet a külgazdasági stratégia támogatására, így élénken építi ázsiai kapcsolatait, amelyek közül kiemelkednek a kínai jegybankkal (Peoples' Bank of China, PBOC) ápolt bilaterális kapcsolatok.

Rovatok