Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a rendelet, változnak az otthonfelújítási támogatás és a babaváró szabályai

2023. április 19., szerda 07:08

Változtat a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény és a babaváró támogatás szabályain – derült ki a kedd esti Magyar Közlönyből.

A rendelet szerint a kormány a babaváró kölcsön igénylésének határidejét hatvanról 180 napra meghosszabbítja, és arra is lehetőséget ad, hogy az otthonfelújítási támogatásra vonatkozó kérelmeket a határidő lejárta előtt benyújtók és elutasításban részesülők ne kerülhessenek rosszabb helyzetbe, mint a határidőt betartók.

Az elektronikusan benyújtott támogatási kérelem elbírálására nyitva álló határidőt egy alkalommal legfeljebb 45 nappal meghosszabbíthatják.

A korábban megjelent tervezet indoklása szerint ennek az az oka, hogy az otthonfelújítási támogatások igénylését sokan csak rövid idővel a benyújtás határideje előtt adták be, így a Magyar Államkincstár nem tudta időben feldolgozni a kérelmeket.

Az erről szóló tervezet már márciusban megjelent a kormány honlapján. E szerint a változtatásnak az a célja, hogy megkönnyítse az adminisztrációt és figyelembe vegye az egyéni élethelyzeteket is.

Rovatok