Index Vakbarát Hírportál

Hazatér Budapestről a kémbankként emlegetett orosz pénzintézet

2023. április 19., szerda 15:18

Felszámolja budapesti érdekeltségeit, működését, valamint székhelyét is Oroszországba helyezi át a Nemzetközi Beruházási Bank. A orosz kémbankként emlegetett pénzintézet az Egyesült Államok által bejelentett szankciók hatására döntött a Magyarországról való kivonulás mellett.

Újabb fordulat állt be az orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) körül. Múlt szerdán David Pressman amerikai nagykövet bejelentette: az Egyesült Államok szankcionálja az IIB vezetőit. Ezt követően a magyar kormány is reagált: kilép a bankból, amelynek résztulajdonosa volt.

Az IIB szerdán lakcímváltozást jelentett be. Mivel a szankciók megfosztják a bankot a pénzügyi műveletek gyakorlásának lehetőségétől, a pénzintézet úgy döntött, felszámolja budapesti érdekeltségét, és megkezdte működésének, valamint székhelyének Magyarországról Oroszországba való áthelyezését – közölte hivatalos honlapján a bank.

Az IIB javaslatot tett a magyar kormánynak, hogy készítse elő a bank és a kabinet között 2019. február 5-e óta fennálló megállapodás felmondását.

Hozzátették: a Nemzetközi Beruházási Bank „teljesíti kötelezettségeit, továbbá minden rendelkezésre álló erőforrást felhasznál jogos érdekeinek védelme érdekében”.

Rovatok