Index Vakbarát Hírportál

Olyat mondott Matolcsy György embere, hogy abba a forint is beleszédült

2023. április 20., csütörtök 07:43

A rekordszintekről zuhant vissza a forint szerdán, miután a jegybank kilátásba helyezte a kamatfolyosó felső szélének csökkentését. A magyar deviza azóta sem tért magához, visszaadta az elmúlt két hétben szerzett előnyét, és csütörtök reggel már a 380-as eurót közelítjük.

Hétfőn még arról cikkeztünk, hogy rekordszintre szúrt zászlót a forint, ugyanis áttörte az idei évi rekordnak számító 372-es szintet az euróval szemben, sőt tovább menetelt, és az egyéves árfolyamot is átvitte, amely 369,52-nél húzódott. 

Szerda reggel azonban megjelent egy interjú a jegybank alelnökével, Virág Barnabással a Világgazdaság online felületén, amelyben azt mondta, hogy „a szélsőséges kockázati forgatókönyvek kiárazódtak, nincs már szükség ilyen nagymértékű mozgástér fenntartására, így a kamatfolyosó felső szélének jelentősebb szűkítéséről a monetáris tanács jövő heti ülésén döntés is születhet”.

A bejelentés hatására a forint lefordult a szerda reggeli 371 közeli szintről, és csütörtök reggelre egészen 379 fölé gyengült az euróval szemben, és egyelőre nem látjuk, hol áll meg az esésben.

Eddig lazításról szó nem volt, a jegybank mindig a szigorítást hangsúlyozta, most viszont már megjelenik az első lépés. Nyilvánvaló, hogy az inflációs adatok még nem tesznek lehetővé érdemi kamatcsökkentést, ugyanakkor a forint az elmúlt időszakban jelentősen, de még nem túlzottan erősödött

– mondta lapunknak Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője. A szakértő hozzátette, hogy a túlzott erősödést próbálta elkerülni tegnap a jegybank – talán a vártnál is nagyobb hatást elérve. A bejelentéssel tesztelte a piacot, ezzel eléggé heves reakciót kiváltva, ami abból a szempontból kedvezőtlen jel, hogy a monetáris kondícióknál a piac csak mérsékelt lazítást visel el.

Így áll most a forint

Az eurót csütörtök reggel hét órakor 379,16 forinton jegyezték, ami jelentős visszaesés a szerda reggeli 371,3-as szinttől – egy nap leforgása alatt közel 8 egységet gyengült a magyar fizetőeszköz. A szakértők azt találgatják, hogy vajon visszaesik-e a magyar deviza a 380-as szintre. Délelőtt 11 órakor csekély erősödéssel 378,76-on állt a forint. 

A dollárral szemben is jelentősen gyengült a forint, a szerda reggel hét órai 338,53-as értékről egy nap leforgása alatt 345,92-re esett vissza. Délelőtt 11 órakor némi visszaerősödéssel 345,31-en állt a forint.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok