Index Vakbarát Hírportál

Századvég: Javultak a lakosság és a vállalatok gazdasági várakozásai

2023. április 21., péntek 12:56

A lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete kedvezőbbé vált áprilisban: a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán értelmezett lakossági index mínusz 19,2 pontról mínusz 18,2 pontra, míg a vállalati mutató értéke mínusz 15,2-ről mínusz 13,2-re javult – közölte a Századvég Konjunktúrakutató legújabb felmérése alapján pénteken.

Az MTI-nek eljuttatott közleményben kiemelték: a pénzügyi, a deviza- és az árupiacokon a turbulenciák és az árak csökkenése, továbbá az erősebb forintárfolyam is csökkentette a bizonytalanságot.

A konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció a tetőzést követően jelentősen mérséklődik, továbbá az energiapiacokon megszűnik a nagy bizonytalanság, és tartósan alacsony árak alakulnak ki – írták.

Kifejtették: a lakossági konjunktúraindexen belül négyből három alindex javult, egy pedig romlott az előző havi értékéhez képest.

A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése,

amelynek értéke ugyanakkor az előző havi mínusz 1,3-ről mínusz 2,0-re romlott. Legnegatívabban a háztartások az inflációs folyamatokat ítélik meg, ám ez a mutató is mínusz 88,0-ról mínusz 85,0-re kapaszkodott fel. A gazdasági környezet megítélése az előző havi mínusz 25,7 pontos értékről mínusz 23,3-re emelkedett, míg az anyagi helyzeté mínusz 16,9 után mínusz 15,9 lett.

A korábbinál többen terveznek nagyobb kiadást

A megkérdezettek az előző felméréshez képest 3,4 százalékponttal többen – 19,5 százalék helyett 22,9 százalék – terveznek nagyobb kiadást – lakásvásárlás, -felújítás, személygépkocsi-vásárlás – a következő egy évben.

A konjunktúrakutató tájékoztatott arról is, hogy a vállalati felmérésben mind a négy alindex értéke kedvezőbbé vált az előző hónaphoz képest. A gazdasági környezet mutatója az előző havi mínusz 26,8-ről mínusz 23,0-ra, az iparági környezeté mínusz 9,4-ről mínusz 9,0-re, a termelési környezeté mínusz 11,2-ről mínusz 9,4-re, míg az üzleti környezeté mínusz 22,5-ről mínusz 21,2-re javult.

A vállalatok 7,5 százaléka jelezte, hogy valamilyen mértékben csökkennek cégük értékesítési árai; valamilyen mértékű növekedést 46,9 százalék prognosztizált. Jelentősen – az előző havi 36,9 százalékról 40,1 százalékra – nőtt azon vállalatok aránya, melyek szerint a következő egy évben nem változnak értékesítési áraik – állapították meg a felmérés készítői az MTI beszámolója szerint.

Rovatok