Index Vakbarát Hírportál

Hernádi Zsolt a Mol–INA-együttműködésről: Ez egy szép, európai sikersztori

2023. április 22., szombat 06:42

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az RTL horvát kereskedelmi televíziónak adott, exkluzív interjújában pénteken este megismételte, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el Mol–INA-ügyben.

„A nemzetközi választott bíróságok – beleértve a Horvátország által delegált bírókat is – egyhangú döntéssel mondták azt, hogy itt nem történt semmilyen megvesztegetés” – mondta Hernádi Zsolt, aki kilenc év után adott interjút a horvát RTL-nek.

A horvát alkotmánybíróság legutóbbi döntéséről, amelyben elutasították alkotmányjogi panaszát, elmondta: maga is a sajtóból értesült róla, de ezt a tényt a horvátországi jogi eljárások elmúlt 12 éves menetének tükrében nem tartja meglepőnek.

„Ezzel együtt ez csak annak a folytatása, ami eddig is történt ebben az egész ügyben. Mindez nemcsak nekem érthetetlen, hanem igazából mindenkinek, aki nemzetközi szinten foglalkozott ezzel” – fogalmazott. Az ellene zajló eljárásokkal, és a Horvátország által kiadott nemzetközi elfogatóparanccsal kapcsolatban Hernádi Zsolt hangsúlyozta:

méltatlan, hogy ez megtörténhetett, tekintettel arra, hogy hitelt érdemlő bizonyítékokat az eljárás semmilyen szakaszában nem mutattak be.

Utalt arra is, hogy a nemzetközi választott bíróságok nemcsak a horvátországi vádakat és eljárást, hanem az ügy horvát koronatanúját, Robert Jezicet is minősítették. Az elnök-vezérigazgató szerint „nincs olyan bíróság, amelyik Robert Jezicet megbízható tanúnak tudja minősíteni. Ennek alapján viszont, hogyha nem megbízható tanú, mindaz, amit elmondott, az abban a formában nem igazolható”.

Hernádi Zsolt az interjúban kitért arra is, hogy a Mol 2009-ben a csőd széléről mentette meg a horvát energiavállalatot, „amely mára egy kiválóan működő vállalat, amelyre mindannyiunknak büszkének kellene lenni”.

Ha nem vesszük át az INA irányítását, akkor az INA-t felszámolják és darabokra szedik

– fogalmazott a Mol-csoport vezetője, és arra is rámutatott, hogy az elmúlt közel 15 évben 3,8 milliárd eurónyi befektetés történt az INA-ban, és nincs még egy olyan horvát vállalat szerinte, amelyről ugyanez elmondható.

Hernádi Zsolt úgy értékelte: az INA és a Mol viszonyában szó sincs horvát–magyar ellentétről, hiszen a Mol-csoport egy nemzetközi vállalat, ahol számos nemzetiség dolgozik, az INA pedig nagyon fontos szerepet tölt be az életében. Jelezte: „továbbra sem szeretnénk eladni az INA-t, mert az Ina szerves része a Mol-csoportnak, együtt vagyunk jók. Ez egy szép, európai sikersztori”.

Az elnök-vezérigazgató kitért az elmúlt évek hatékonyságjavító intézkedéseire is. Úgy vélte: rengeteg megtakarítást értek el abból, hogy hatékonyabban kezdték el működtetni a céget.

„Soha nem tudták azt mondani, hogy rosszabb lett az INA, mert sokkal jobb lett. Ugyanazt a termelési értéket hatékonyabban állítja elő” – mutatott rá végezetül Hernádi Zsolt, aki szerint az INA már ma is Közép-Európa egyik legmeghatározóbb energiavállalata, és a Mol-nak továbbra is az az érdeke, hogy egy jól működő vállalat legyen.

(Borítókép: Hernádi Zsolt 2022. december 8-án. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok