Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat szippantottak fel néhány óra alatt

2023. április 24., hétfő 18:06

Néhány óra alatt kimerült a brit kilépés okozta negatív gazdasági hatások kompenzálására nyitott pályázati felhívás kerete – tudta meg az Index. Több kárvallottja van a hazai kis- és középvállalkozások körében a brexitnek, mint azt bárki is hinné.

Izgalmas napon vannak túl a brit piacon érdekelt magyar cégek, már ami a pályázati konstrukciókat illeti. Az e kört érintő felhívás ugyanis hétfő délelőtt 10 órakor nyitotta meg a kapuit, aki azonban nem volt kellően gyors a támogatási igénye beadásával, az könnyen hoppon maradhatott. Néhány órán belül ugyanis elfogyott a pénz.

Felhívjuk a tisztelt pályázók figyelmét, hogy jelen közlemény megjelenésének időpontjában a „Magyar vállalkozások pályázati támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának (Brexit Adjustment Reserve – Brexit Alkalmazkodási Tartalék – BAR) keretéből” c. BAR-2023 kódszámú felhívásra beérkezett támogatási igénylések összege elérte a rendelkezésre álló forrás összegének 80 százalékát

– adta hírül 12.45-kor a Palyazat.gov.hu fejlesztéspolitikai portál, amely 14.30-kor már arról számolt be, hogy a 80 százalékos mutató időközben 100-ra ugrott, azaz máris feltörték a perselyt.

Rárepültek a cégek a milliárdokra

A teljes keretösszeg 24,48 milliárd forint, amelyből ezúttal 2,5 milliárdot tettek elérhetővé, jelen esetben az irányító hatóság szerepét nem más, mint a Külgazdasági és Külügyminisztérium tölti be, a pályázat feltételeit pedig a költségvetési törvény is rögzíti. Egy pályázó számára legalább 3 millió, legfeljebb 500 millió forint a tét.

A pályázat keretében önállóan támogatható tevékenység:

Önállóan nem támogatható tevékenységnek számít a külföldi kiállításokon és vásárokon való megjelenés, az eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, valamint a gyártási know-how beszerzése. 

Mi az a BAR-2023?

A BAR-2023 pályázat célja a magyar vállalkozások részére támogatás biztosítása azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, amelyeket az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése miatt szenvedtek el.

A támogatás feltétele a brexitből közvetlenül származtatott – dokumentumokkal vagy hitelt érdemlően igazolt – 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült és várhatóan felmerülő jövőbeni veszteség kimutatása.

Területi és iparági korlátozások nélkül fel lehetett állni a rajtvonalra, azok a piaci szereplők ugyanakkor nem pályázhattak, amelyeknek a brexitből származtatott kára kizárólag a megnövekedett adminisztrációs terhekben merül ki.

Rovatok