Index Vakbarát Hírportál

Lelassulhat az áremelés a cégek részéről

2023. április 24., hétfő 11:55

A Gazdaságkutató Intézet (GKI) felmérése szerint jelentősen az ipari és szolgáltató cégek várakozásai, illetve a fogyasztói bizalmi index csökkent, viszont a foglalkoztatási hajlandóság tovább erősödött.

Az elmúlt hónapokban az üzleti szféra hangulata igencsak hullámzó volt. A kereskedelmi bizalmi index az év eleji javulás után tovább csökkent, a szolgáltatói bizalmi index pedig visszatért a negatív tartományba – idézi a GKI közleményét a HVG.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága ugyanakkor még tovább erősödött, így immár fél éve tart a pozitív trend. Csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme is.

Ami az áremelési törekvéseket illeti, itt is tovább folytatódott a fél éve tartó csökkenés.

Kevesebb drágulás a láthatáron

A cégeknek már csak egynegyede készül áremelésre a következő három hónapban; árcsökkentést tizedük tervez, míg közel kétharmaduk nem kíván változtatni az árain. Az áremelési szándék az építőiparban csökkent leginkább, legerősebb pedig a szolgáltató szektorban volt – áll a GKI jelentésében.

A fogyasztók az inflációval kapcsolatban rendkívül optimisták lettek: öt évvel ezelőtti szintre esett vissza az ezzel kapcsolatos várakozás.

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése – az őszi-téli optimista időszaka után – áprilisban az üzleti szférában nem változott, a fogyasztók körében pedig kicsit romlott.

A lakosság a nagy értékű termékekre elkölthető pénzét még mindig igen szerénynek értékelte. A megtakarítási helyzet megítélése áprilisban rosszabb lett, de a következő egy évre reményteljesen tekintenek az emberek.

(Borítókép: Nyílászárók egy debreceni raktárban 2017. augusztus 25-én. Fotó: Oláh Tibor / MTI)

Rovatok