Index Vakbarát Hírportál

Jelentős számú gyermekáldozatot követel a légszennyezettség Európában

2023. április 24., hétfő 11:42

A légszennyezettség évente több mint 1200 gyermek halálát okozza Európában – hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

A koppenhágai székhelyű szervezet hangsúlyozta, a gyermekek az anyaméhben való fejlődésüktől egészen felnőttkorukig különösen érzékenyek a légyszennyezettségre. Mint a jelentésben írták: a szennyezett levegőnek kitett gyermekek későbbi életében nagyobb a krónikus betegségek kialakulásának kockázata is.

Több mint 1200 gyermek halálát okozza Európában

Az EEA szakértői azt is kiemelték, hogy a légszennyezettség akkor szorítható vissza, ha annak forrását – a közlekedés, az ipar és a fűtés által kibocsátott káros anyagokat – csökkentik. 

Az európai környezetvédelmi szervezet egy korábbi jelentésében már jelezte, az elmúlt évek bizonyos javulása ellenére számos európai országban még mindig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott határértékek felett van a levegőben lévő szennyező anyagok szintje.

Ez a probléma főként a városokban jelentkezik.

2021-ben az Európai Unió városi lakosságának több mint 90 százaléka szívott olyan levegőt, amelyben a WHO ajánlását meghaladó volt a szálló por (PM 2,5), az ózon és a nitrogén-dioxid mennyisége. A légszennyezettség különösen nagy volt Közép- és Kelet-Európában és Olaszországban. 

A jelentésben szereplő évi 1200 gyermekhalálozás Európában az unió 27 tagországa mellett Svájcot, Norvégiát, Izlandot, Liechtensteint és Törökországot is érinti.

Az óvodák és iskolák környékén a levegő minőségének javítását egyebek mellett több zöldterület kialakításával lehet elérni a szakértők szerint – összegezte az MTI.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok