Index Vakbarát Hírportál

Legyek módjára hullanak a magyar cégek

2023. április 26., szerda 10:11

A márciusi adatok szerint december óta csaknem ötezer céggel lett kevesebb Magyarországon. Az előző hónapban 30 százalékkal kevesebb cég alakult a megszűnésekhez képest, ezzel egy fél éve tartó negatív tendencia folytatódott. A felszámolási eljárások száma meghaladta a kétezret, ami az utóbbi évek kimagaslóan legmagasabb értéke.

Tovább folytatódott a cégek számának csökkenése márciusban is, így decemberhez képest már közel ötezer céggel lett kevesebb a hazai társas vállalkozások száma. Az elmúlt háromhavi cégszámcsökkenés mintegy 1 százalékát jelentette a meglévő cégeknek. Márciusban 30 százalékkal kevesebb cég alakult a megszűnésekhez viszonyítva, ezzel már 6. hónapja tartó tendencia, hogy kevesebb az újonnan alapított cégek száma, mint amennyi megszűnt – írja a Piac és Profit.

Szezonálisan, az előző évek márciusi értékeihez képest az idén történt a legtöbb megszűnés – 3699 –, ami az elmúlt hat év átlagát 26 százalékkal haladta meg, míg cégalapítás tekintetében kismértékben, de elmaradt az elmúlt 6 év átlagától.

A megszűnések 70 százaléka végelszámolás volt, ami a portál szerint nem meglepő annak fényében, hogy a tavalyi kataváltozásokat követően magas számban indultak el ilyen típusú eljárások. Az eljárásokon belül a felszámolási eljárások száma kiemelkedő, az elmúlt hat év távlatában megközelítőleg sem található hasonló, mint a márciusi érték (2022). A felszámolások száma márciusban egy lélektani határt lépett át azzal, hogy meghaladta a 2000-es nagyságot. Ez négy-ötszöröse az elmúlt évek átlagos felszámolási eljárásainak, akár a Covid előtti időszakot is figyelembe véve.

Az Opten – Cégkalkulációs index márciusi értéke átlagosan 13-14 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Zala, Veszprém és Nógrád vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Hajdú-Bihar és Vas vármegye produkálta.

(Borítókép: Üres irodaház. Fotó: Angus Mordant / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok