Index Vakbarát Hírportál

Napvilágot láttak a kormány rendkívüli lépésének részletei

2023. április 26., szerda 16:07

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium nyilvánossá tette, hogy az élelmiszerekre kivetett kötelező akciók kormányrendeletének pontos tervezete hogyan nézhet majd ki.

Mint ismert, az infláció – és ezen belül is a kimagasló élelmiszer-infláció – letörése érdekében a kormány görög és francia példák alapján további eszköz bevezetéséről döntött,

és A jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket rendszeres akciók meghirdetésére kötelezi.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium most kidolgozta a részletszabályokat, a tervezet társadalmi egyeztetése még a mai napon megkezdődik – derült ki a minisztérium közleményéből.

Lassan végleges lesz a szabályozás

A kormányrendelet tervezete az alábbiakat rögzíti a kötelező akciózás vonatkozásában:

A kormány a vásárlók érdekében az új intézkedéstől azt várja, hogy „az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás és a spekuláció, így már a közeljövőben tovább mérséklődhet az infláció. A kormány célja, hogy a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatást, továbbá kivédje a recessziót, és év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt” – zárja közleményét a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Rovatok