Index Vakbarát Hírportál

Itt a nagy hazai ingatlanpiaci rangsor: Lagzi Lajcsi luxuskastélya csak második

2023. április 26., szerda 07:28

Nettó hatmilliárd forintos irányárral egy Andrássy úti palota ma a legdrágábban kínált lakóingatlan Magyarországon, Lagzi Lajcsi mocsai kastélya pedig az ezüstérmes a lakáspiaci toplistán. A kínálati top 5-ben 3 fővárosi és két vidéki ingatlan van.

16 millió euróért, azaz több mint 6 milliárd forintért kínálja tulajdonosa az Andrássy út 96-ban található 27 szobás, kétezer négyzetméteres palotát, amely ma a legdrágábban kínált lakóingatlan Magyarországon – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság az ingatlan.com segítségével készített körképében. Az 1872-ben átadott egykori Tildy-palota már több éve a kínálat oszlopos tagja, nagyjából változatlan áron. Az ország legértékesebb eladó lakóingatlana jelenleg is bérbe van adva. Az épületben kialakított négy luxuslakás havi szinten több tízmillió forint bevételt hozhat a tulajdonosnak. Ez az épület, amelyről a napi.hu tavaly márciusban azt állította, hogy 

a Budapestre menekült oroszbarát Mikola Priszjazsnyuk volt ukrán agrárminiszter kimentett vagyonának része egy szövevényes offshore céghálón keresztül. 

A képzeletbeli dobogó második fokán Galambos Lajos, művésznevén Lagzi Lajcsi mocsai kastélya terpeszkedik. A második legdrágább hazai ingatlanra 4,9 milliárd forintért, azaz 13 millió euróért keresnek vevőt. A Boldogasszony pusztai ősparkban található, 130 hektáros birtokon fekvő luxuskastély 920 négyzetméternyi lakóterülettel és 33 szobával várja új tulajdonosát.

A dobogó harmadik fokát is luxuskastély foglalja el: az acsai kastélyt 3,7 milliárd forintért hirdetik. A hathektáros telken fekvő, luxusminőségben felújított versailles-i kastélyok hangulatát idéző, 3,3 ezer négyzetméteres, 15 szobás ingatlan vételára tartalmaz még 130 millió forint értékű bútorzatot és 82 millió forint értékű festménygyűjteményt is – írja a Világgazdaság, amely hozzáteszi: jelentős értéknövelő tényező, hogy a birtok rejteget még kiaknázatlan területeket az új tulajdonosa számára,

a telken ugyanis termálvíz is található,

amit még nem hasznosítottak.

A negyedik legértékesebb lakóingatlant Budapest II. kerületében, a Szépvölgyi úton hirdetik, a 3,9 hektáros telken fekvő, 1100 négyzetméteres villaépület vételára 3,3 milliárd forint. A top ötös mezőnyt a hárommilliárd forintba kerülő, a budai Vár alatt található, műemlék jellegű villaépület zárja. 

A lapnak nyilatkozó szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a több milliárdot érő ingatlanok általában több évig vannak eladósorban, az eurósított irányárakkal pedig évről évre történelmi rekordokat írnak.

(Borítókép: Kétemeletes, korai eklektikus lakóház az Andrássy út 96-ban. Fotó: Lehotka László / MTI) 

Rovatok