Index Vakbarát Hírportál

A német befektetők már nem rajonganak annyira Magyarországért

2023. április 26., szerda 21:08

A külföldi vállalkozások számára Magyarország az idén kevésbé vonzó befektetési célpont, mint egy évvel korábban volt – derül ki a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2023. tavaszi konjunktúrajelentéséből.

A DUIHK az idén 29. alkalommal végezte el konjunktúrafelmérését február 13. és március 17. között, 249 külföldi, többségében németországi vállalkozás részvételével. A felmérés eredményét szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón mutatták be.

Az MTI beszámolója szerint tavaly még a felmérésben részt vevők 88 százaléka választotta volna ismét Magyarországot befektetése helyszínéül,

az idei vizsgálatban viszont 79 százalékra csökkent az arányuk.    

A DUIHK a felmérését a régió 15 másik országában szintén elvégezte, és az 1620 résztvevő válaszaiból összehasonlító elemzést készít.

Sávos András, a szervezet elnöke kiemelte, hogy a német cégek értékelése a befektetői környezetről, befektetési kilátásaik változása fontos visszajelzés a magyar gazdaságnak. Dirk Wölfer, a DUIHK kommunikációs osztályvezetője a jelentés eredményeit ismertetve elmondta, hogy

a vállalatok a saját kilátásaikat jelenleg kedvezőtlenebbnek értékelik, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

Ugyanakkor a beruházási tervek és a foglalkoztatás kérdésében növekedési szándék figyelhető meg, ez alapján úgy tűnik, hogy a gazdasági visszaesést átmenetinek tekintik. A vállalatok az energiaárakat az enyhülés ellenére a leggyakrabban említik a saját vállalkozásukat fenyegető kockázatként, ezt követi a szakképzett munkaerő hiánya és az árfolyam. Ezek a kockázatok a régió más országaiban is hasonló mértékű gondot jelentenek – fejtette ki. 

Az idei felmérés szerint a vállalati telephelyek minőségére (gazdaságpolitikai keretfeltételek, munkaerőpiac, infrastruktúra és partnerek) vonatkozó elégedettség ismét enyhén romlott az előző évhez képest: az átlagos értékelés 2,97-ről 3,11 pontra változott (1–5-ig terjedő skálán). Az elégedettség csökkenéséhez hozzájárultak a 2022 eleje óta hozott gazdaságpolitikai intézkedések, például az extraprofitadók és az adminisztratív árrögzítések.

A munkaerőköltségekkel elégedett, illetve elégedetlen cégek aránya hasonló, ennek ellenére a vállalatok továbbra is magas bérkiadás-növekedéssel számolnak, átlagosan 14 százalékkal az idei évre.

A DUIHK Befektetési Hangulat Indexe, amely az üzleti várakozásokat és az üzleti környezet értékelését figyeli, a tavalyi 6 pontról 2 pontra csökkent. Ez megerősíti azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint a GDP-növekedés lassulása várható – közölte a DUIHK. Az intézmény tavalyi felméréséről ebben a cikkünkben írtunk.

Rovatok