Index Vakbarát Hírportál

Fontos dolgot mondott az agrárminiszter az ukrán gabona importtilalmáról

2023. április 26., szerda 05:51

Noha az uniós agrártanács ülésén nem született döntés az ukrán gabona okozta, az Európai Unióban kialakult belső piaci válság elhárításáról, a közelgő megállapodás eredménye az lesz, hogy Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Luxembourgban magyar újságíróknak nyilatkozva kedden.

Az EU elismerte a helyzet súlyosságát, megérti a tagállamok döntését és keresi az intézkedések fenntartását lehetővé tevő megoldásokat – mondta a miniszter.

A tárcavezető közölte: a tárgyalások iránya jó, az Európai Unió ugyanis elfogadta azokat a tagállami kényszerintézkedéseket, amelyek egyoldalú döntéssel betiltották az ukrán mezőgazdasági intézkedések importját.

A V4-ek szerint muszáj lépni

A négy visegrádi ország agrárkamarái felszólítják az Európai Bizottságot, hogy állítsa le az ukrán gabona vámmentes behozatalát az Európai Unióba – ezt Jan Dolezal, a cseh agrárkamara elnöke jelentette be néhány órával korábban a négy kamara képviselőinek keddi tanácskozása utáni sajtótájékoztatón a dél-morvaországi Brünnben.

Jan Dolezal elmondta: a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák agrárkamara a közeljövőben közös levélben fordulnak Brüsszelhez, hogy foganatosítson intézkedéseket a probléma megoldására.

A közép- és kelet-európai országokba vámmentesen beáramló ukrán gabona gondokat okoz a helyi termelőknek, akik ezért nem tudják saját gabonájukat eladni – emelte ki.

Amennyiben az Európai Bizottság nem reagál időben kérésünkre, készek vagyunk Brüsszelbe menni és ott tiltakozni

– hangsúlyozta a képviselő.

A négy visegrádi ország agrárkamaráinak képviselői a szolidaritásukat is kinyilvánították Ukrajnával.

Az agrárkamarák javasolják, hogy az ukrán gabonabehozatalra kivetett vámból származó bevételekkel segítsék az ukrán mezőgazdasági termelőket – számolt be az MTI.

Mint korábban megírtuk, a kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára, amelyek esetében az uniós lépések hiánya kiszolgáltatta a magyar gazdálkodókat egy általuk kivédhetetlen piaci helyzetnek.

Rovatok