Index Vakbarát Hírportál

Több mint egymilliárd dollárnyi forrást vont be az egyik magyar bank

2023. április 27., csütörtök 08:36

Több mint egymilliárd dollárt vont be a globális pénzügyi piacról az Exim Bank – derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Magyar Export-Import Bank Zrt. 2023. április 26-án jelentős sikerrel, 5 éves futamidejű devizakötvény-aukciót hajtott végre,

amelynek keretében 1,25 milliárd dollár összegű forrást gyűjtött közel 150 európai és amerikai befektetőtől.

A kötvények iránt jelentős kereslet mutatkozott, melynek eredményeképp az előzetesen várt hozamszintnél kedvezőbb, 6,32 százalékos, euróban kifejezve 5,7 százalékos kamat mellett jutott forráshoz az Exim.

A nemzetközi piaci bizalom töretlen

A tárca a közleményében úgy fogalmaz: a sikeres kibocsátás és az aukción tapasztalható több mint háromszoros túljegyzés jól példázza, Magyarország és a magyar gazdaság iránt a nemzetközi piaci bizalom töretlen, „hazánkat és az Eximet a globális pénzügyi színtéren is elismert szereplőként, megbízható partnerként kezelik a befektetők”. Mint írják,

a nemzetközi devizakötvény-kibocsátáson realizált forrásbevonás hozzájárul, hogy az Exim – a jelenlegi kedvezőtlen hitelezési környezetben – tovább erősítse kiemelt szerepét a magyar gazdaság finanszírozásában, kedvező forrásokat biztosítva a hazai vállalkozói szektor számára.

Az eredményes nemzetközi kötvénykibocsátás a jelenlegi háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben különösen fontos, mivel teret biztosít a hazai vállalkozások teljesítményének és versenyképességének növekedéséhez, ezáltal elkerülhető a recesszió, biztosítható a teljes foglalkoztatottság és a családok védelme – zárja közleményét a tárca.

Rovatok