Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen növelte árbevételét az MVM

2023. április 27., csütörtök 17:54

Az MVM Zrt. csaknem 73 milliárd forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet. A vállalat megjegyezte, hogy a háború és az energiaválság nehézségei ellenére az állami tulajdonú társaságcsoport sikeres évet zárt, hiszen folyamatosan biztosítani tudta az ország energiaellátását, miközben megőrizte pénzügyi stabilitását.

Az MVM Zrt. 72,7 milliárd forint adózott eredménnyel zárta a 2022-es évet, míg egy évvel korábban 1,1 milliárd forint veszteséget könyvelt el – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett konszolidált éves jelentésből.

Az energetikai szolgáltató árbevételét 2774 milliárd forintról 7648 milliárdra növelte egy év alatt.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy az energiabeszerzés költsége 4810 milliárd forinttal emelkedett tavaly. Megjegyezték, hogy a háború és az energiaválság nehézségei ellenére az állami tulajdonú társaságcsoport sikeres évet zárt, hiszen folyamatosan biztosítani tudta az ország energiaellátását, miközben megőrizte pénzügyi stabilitását.

Bizonytalanok a további kilátások

Felidézték, hogy a földgáz- és a villamosenergia-árak 2022-ben soha nem látott magasságba emelkedtek, az év végén megindult ugyan a csökkenés, a további kilátások azonban bizonytalanok.

Úgy fogalmaztak, hogy az európai energiaválság azonnali cselekvésre késztette a magyar kormányt és a teljes hazai lakosságot kiszolgáló csoportot. A vállalat közreműködésével sikerült megoldást találni a lakossági és piaci ügyfelek ellátására, a gáztárolók feltöltésére és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. üzemanyag-beszerzésére.

Tájékoztattak arról, hogy a hirtelen sokszorosára növekedett ügyfélszolgálati terhelés kezelése érdekében az ügyintézői létszámot jelentősen növelték. A válságkezelés mellett kiemelt szerepet kaptak a biztonságos energiaellátáshoz szükséges beruházások is tavaly: megkezdődtek azok a fejlesztések, amelyek lehetővé teszik a megújuló energiaforrások fokozott hasznosítását, a belföldön előállított energia mennyiségének növelését – írták a közleményben.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok