Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliárdot locsolhatnak el idén a gazdák, mindenki a rendeletre vár

2023. április 28., péntek 16:39

A gazdák költségeit a kormány összesen tízmilliárd forintig átvállalja.

Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, az elmúlt héten jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter: a mezőgazdasági öntözés sokaknak idén ingyenes lesz, a gazdák költségeit a kormány átvállalja.

Az Agrárminisztériumban lapunk érdeklődésére elmondták: a kormány célja, hogy a mezőgazdasági termelők klímaváltozáshoz való alkalmazkodásának elősegítése érdekében az öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználat esetében a gazdálkodók idén a vízügyi igazgatóságok által biztosított öntözővíz díja alól mentesüljenek. 

Az Alföld a legnagyobb öntöző

A mezőgazdasági termelés folyamatos fenntartása érdekében, az élelmiszer-ellátás biztonsága céljából az állam a mezőgazdasági vízszolgáltatási díjat átvállalja. Ennek költsége ebben az évben 10 milliárd forint.

A tavalyi öntözésjelentés alapján a vízjogi engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezeteknek és egyéni gazdálkodónak engedélyezett öntözhető területe 178 217 hektár volt. Ennek a területnek a háromnegyede az Alföldön található. Jelenleg 74-80 ezer hektárt öntöznek a gazdák.

A mezőgazdasági termelők felszíni vízből történő öntözésének elősegítésére az Agrárminisztérium létrehozta öntözési igazgatási szervét, a Nemzeti Földügyi Központban működő Öntözésfejlesztési Főosztályt. Az öntözési igazgatási szerv fő feladatai közé tartozik az öntözni kívánó gazdák együttműködési keretét adó öntözési közösségek megalakulásának támogatása és az öntözési vízkínálati oldal saját beruházásokon keresztül történő bővítése.

Öntözési közösséget minimum két mezőgazdasági termelő által létrehozott jogi személy alapíthat. Szántóföldi növény- és ipari zöldségtermesztés esetén minimum 100, kertészeti kultúra és szántóföldi ipari növény estén pedig 10 hektár öntözését kell biztosítaniuk. Az öntözési közösségek az öntözési körzetek területén folytatják tevékenységüket.

2023 április elejéig az agrárminiszter 182 öntözési közösséget ismert el, amelyek mintegy 74 ezer hektárnyi területen folytatnak öntözéses gazdálkodást.

Lesz víz, mert van víz

Az Országos Vízügyi Főigazgatóságon (OVF) megtudtuk: a tavalyi aszályos időszakban is a legtöbb szerződött gazdának biztosítani tudták az öntözéshez igényelt vizet, csak néhány területen okozott átmeneti problémát a vízellátás.

Jelen pillanatban a folyók vízellátása és a talajvízszint sokkal kedvezőbb képet mutat a tavalyi adatokhoz képest. Több enyhe árhullám is levonult a nagyobb folyóinkon, így a talajvízkészlet is kedvezőbb képet mutat az egy évvel korábbinál.

Amint megtudtuk, a szerződött partnerek ebben az évben is hozzájutnak az igényelt vízmennyiséghez.

Az OVF 2022-ben 1928 vízjogi engedélyt kötött meg, ebből 1709 volt öntöző (közülük 41 rizstermesztő) és 219 halgazdálkodási felhasználó.

Ebben az évben eddig 1461 szerződést küldtek vissza a gazdálkodók a vízügyi igazgatóságoknak, ebből 1276 volt az öntöző (19 rizs) és 185 a halgazdálkodási felhasználó.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyibe kerül jelenleg egy köbméter öntözésre szánt víz, azt a választ kaptuk, hogy ezen a területen sem lehet általánosítani, hiszen területenként más és más díjtétel alkalmazandó. Ebben az évben 76 öntözőrendszerben 129-féle alapdíjat és 97-féle változó díjat állapítottak meg.

A halgazdálkodók esetében azonban egységes a tarifa, hektáronként 1500 forint a szolgáltatási díj.

Tavaly öntözéses vízhasználat céljára 191 809 405 köbméter vizet szolgáltatott az OVF, aminek a szolgáltatási díja 2 251 130 594 forint volt. Ez az adat azonban a halastavi vízfelhasználást és díjbevételt nem tartalmazza.

Arra is kíváncsiak voltunk, mikor jelenik meg a bejelentéshez társuló konkrét szabályozás. A Belügyminisztériumhoz intézett kérdéseinkre azt a választ kaptuk: az öntözési hozzájárulás pontos mértéke jelenleg nem ismert, az öntözési időszakban (március 1.–október 31.) szolgáltatott vízmennyiségtől függ, amire jelentős hatással vannak a hidrometeorológiai körülmények.

A válaszból megtudtuk, hogy a módosítás azokra a gazdálkodókra lesz érvényes, akik bejelentik az öntözővízigényüket és szerződést kötnek az általuk felhasznált vízmennyiségre az állami tulajdonú vízilétesítményeket üzemeltető mezőgazdasági vízszolgáltatóknál.

A Belügyminisztériumban kérdésünkre elmondták: a részletek kidolgozása még folyamatban van.

Rovatok