Index Vakbarát Hírportál

Leminősítette Franciaországot a Fitch Ratings

2023. április 29., szombat 10:31

Leminősítette Franciaország hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek osztályzatát a Fitch Ratings, elsősorban a gyengülő francia közfinanszírozási helyzettel indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „AA”-ról egy fokozattal a továbbra is elsőrendű „AA mínusz”-ra rontotta a francia államadósság besorolását. Az új szuverén osztályzat kilátása stabil − közölte az MTI. 

Indoklásában a Fitch kiemelte, hogy Franciaország − Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaság −

államháztartási mérőszámai gyengébbek a hasonló besorolású többi ország mutatóinál.

A cég várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta mérsékelt ívben felfelé tartó pályán marad, tükrözve a viszonylag magas államháztartási hiányokat és a költségvetési konszolidációban elért szerény haladást.

A hitelminősítő az idei évre 5 százalékos GDP-arányos francia államháztartási deficittel számol a tavalyi 4,7 százalékos hiány után, de jövőre újból 4,7 százalékos deficitet jósol.A cég hangsúlyozta, hogy az előrejelzéseiben e két évre valószínűsített államháztartási hiányok jelentősen meghaladják az „AA” besorolási sávban nyilvántartott többi szuverén adós várható hiányainak mediánját, amely a Fitch osztályzati listáján jelenleg 2,3, illetve 0,9 százalék.

A Fitch Ratings kiemelte azt is, hogy a francia kormánynál borúlátóbban ítéli meg a francia gazdaság várható teljesítményét: a hitelminősítő 2023-ra 0,8 százalékos, 2024-re 1,3 százalékos GDP-bővülést vár, Párizs hivatalos előrejelzéseiben ugyanakkor erre a két évre 1, illetve 1,6 százalékos növekedési ütemek szerepelnek.

Az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésben hangsúlyozták, hogy a hazai össztermékhez mért francia államadósság-ráta 2022 végén 111,6 százalék volt, a legmagasabb a Fitch által az „AA” osztályzati kategóriában jegyzett szuverén adósok mezőnyén belül. A francia államadósság-ráta több mint kétszeresen haladja meg az ugyanebben a besorolási sávban nyilvántartott gazdaságok GDP-arányos szuverén adósságterheinek mediánszintjét, amely jelenleg 48,4 százalék.

A Fitch Ratings ráadásul azzal számol, hogy a jelenlegi adósságdinamika a francia államadósság-rátát folyamatosan felfelé tartó pályán tartja. A hazai össztermék arányában számolt szuverén adósságtömeg a hitelminősítő előrejelzése szerint 2027 végére 114,3 százalékig növekszik. A hitelminősítő ugyanakkor hangsúlyozta: Franciaországnak továbbra is mély és likvid hazai és külső tőkepiacokhoz van hozzáférése, és ez jórészt ellentételezi a magas államadósság-szintből eredő kockázatokat.

Rovatok